Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Γιατί το περπάτημα είναι η λύση για όλα

Η κουλτούρα του δυτικού κόσμου «επιβάλλει» πλέον να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας καθιστοί, μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε μια τηλεόραση, στο αυτοκίνητο. Το ανθρώπινο σώμα όμως είναι σχεδιασμένο για να περπατά, να τρέχει, να κινείται. Η πολύωρη καθιστική στάση καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα. Κουράζει τους μυς που κρατούν τη σπονδυλική στήλη, προκαλεί πονοκεφάλους, αυχενικά σύνδρομα, πόνους και ακαμψία στη ράχη. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η ζημιά που μας κάνει δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Συνδέεται και με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό μας, οι ειδικοί μάς προτρέπουν να περπατάμε. Το περπάτημα δεν χρειάζεται γυμναστήριο, είναι απολαυστικό, ασφαλές και επωφελές για την υγεία. Συστήνεται ως «φάρμακο» προληπτικό και θεραπευτικό σε κάθε ηλικία. Σύμφωνα με μελέτες, οι τακτικές βόλτες προκαλούν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και επηρεάζουν περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση. Το συστηματικό περπάτημα βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση, τη διάθεσή μας και τη διαύγεια της σκέψης μας.

Ξεκινήστε σήμερα σωστά

Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, τις προτιμήσεις και τη διάθεσή σας, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.

Ζωηρό περπάτημα

Σε αυτό το είδος η ένταση της προσπάθειας είναι μεγαλύτερη από έναν απλό περίπατο και η καρδιά δουλεύει σε υψηλότερους ρυθμούς. Περπατάτε συγκεντρωμένοι και όχι χαλαροί, με μέτριο διασκελισμό, περισσότερα βήματα ανά λεπτό και σχετικά γρήγορο ρυθμό, ο οποίος κυμαίνεται από 4 έως 5 χιλιόμετρα την ώρα.

*Ενδείκνυται: Πρόκειται για ένα ασφαλές είδος περπατήματος αν έχετε μέτρια φυσική κατάσταση και είναι επίσης ένας καλός τρόπος εισαγωγής σε αερόβια προγράμματα γυμναστικής υψηλότερων απαιτήσεων.

Δυναμικό περπάτημα

Πρόκειται για γρήγορο έως πολύ γρήγορο περπάτημα με υψηλή ταχύτητα και διάρκεια 15 λεπτών το λιγότερο. Περπατάτε με σταθερά γρήγορο ρυθμό ή τον εναλλάσσετε ανά διαστήματα. Συγκριτικά με το ζωηρό περπάτημα, ο διασκελισμός είναι αρκετά μεγαλύτερος, η κίνηση των χεριών πιο έντονη και οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν υψηλότερα.

*Ενδείκνυται: Για εσάς που είστε σε καλή φυσική κατάσταση και εξοικειωμένοι με το ζωηρό περπάτημα. Είναι ό,τι πρέπει επίσης αν θέλετε να γυμναστείτε εντατικά και να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr