Πέμπτη
13
Ιούνιος
TOP

Γκεοργκίεβα: Δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ

Για δεύτερη πενταετή θητεία από την 1η Οκτωβρίου 2024 επέλεξε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για να υπηρετήσει ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ελήφθη με συναίνεση, ανέφερε το ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα ήταν η μοναδική υποψήφια.

Σχολιάζοντας η Γκεοργκίεβα είπε: «Είμαι βαθιά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου, που εκπροσωπεί τα 190 μέλη μας, και είναι τιμή μου να συνεχίσω να ηγούμαι του ΔΝΤ ως Διευθύνων Σύμβουλος για δεύτερη πενταετή θητεία.

Η Γκεοργκίεβα, υπήκοος Βουλγαρίας, είναι διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ από το 2019

«Τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ βοήθησε τις χώρες μέλη μας να αντιμετωπίσουν διαδοχικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, του πολέμου και των συγκρούσεων και μιας κρίσης κόστους ζωής», είπε.

«Επιτείναμε επίσης το έργο μας για την κλιματική αλλαγή, την ευθραυστότητα και τις συγκρούσεις και την ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με την αυξημένη σημασία τους για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ, οι συμβουλές πολιτικής και το έργο ανάπτυξης ικανοτήτων —που παρέχονται από το εξαιρετικό προσωπικό μας— συνέβαλαν στην ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν την υψηλή αβεβαιότητα και τις απότομες αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε μια γραμμή μετάδοσης καλών πολιτικών για τα μέλη μας και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, διεισδυτικοί και ένα φιλόξενο μέρος για να συναντηθούν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις.

«Ανυπομονώ να συνεχίσω να υπηρετώ τα μέλη μας, μαζί με το εξαιρετικά επαγγελματικό και αφοσιωμένο προσωπικό του ΔΝΤ», είπε η Γκεοργκίεβα.

To βιογραφικό της Γκεοργκίεβα

Η Γκεοργκίεβα, υπήκοος Βουλγαρίας, είναι διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ από το 2019.

Προηγουμένως υπηρέτησε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2017.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2019 έως τις 8 Απριλίου 2019, ήταν Προσωρινή Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προηγουμένως υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων και Αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων.

Η Georgieva έχει Ph.D. στις Οικονομικές Επιστήμες και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία και Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Βουλγαρία, όπου δίδαξε επίσης από το 1977 έως το 1991.

Πηγή: ΟΤ.gr