Δευτέρα
4
Νοέμβριος
TOP

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ινδία σύμμαχος της Ελλάδας στην επιστροφή τους

Η Ινδία, που έχει φέτος την προεδρία της G20, έχει βάλει στόχο την υπογραφή συμφωνίας για την επιστροφή ιστορικών αντικειμένων που απέκτησε η βρετανική αυτοκρατορία στους τόπους προέλευσής τους. Ανάμεσά τους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σε ισχυρό σύμμαχο στον αγώνα της Ελλάδας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα εξελίσσεται η Ινδία, η οποία προχωρά στη χάραξη της εξωτερικής της πολιτικής με γνώμονα τη στήριξη των θυμάτων της “αποικιοκρατικής οικειοποίησης”.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Telegraph, το Νέο Δελχί προετοιμάζει μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία για την ανάκτηση δικών της αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του Κοχινούρ, ενός από τα πιο διάσημα διαμάντια στον κόσμο και αφαίρεσε από την Ινδία η βρετανική αυτοκρατορία και σήμερα αποτελεί κομμάτι της πολύτιμης συλλογής κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Εκτός όμως από τα δικά της κειμήλια, η Ινδία θα ρίξει διπλωματικό της βάρος και στις προσπάθειες επαναπατρισμού που διεξάγουν άλλες χώρες.

Η Ινδία σχεδιάζει να γίνει η φωνή των χωρών που έχουν “βρεθεί στο έλεος της αποικιακής οικειοποίησης και θα πιέσει τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο, σε μια διπλωματική στροφή που θα μπορούσε να ασκήσει αυξημένη πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους θεσμούς που έχουν ήδη εμπλακεί σε διαμάχες σχετικά με τα αντικείμενα που αποκτήθηκαν κατά τις ημέρες της αυτοκρατορίας.

Η Ινδία έχει την προεδρία της G20 φέτος, και, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να προσπαθήσουν να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υπογράψουν μια συμφωνία που θα υποστηρίζει την επιστροφή ιστορικών αντικειμένων στους τόπους προέλευσής τους.

Αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί έχουν δηλώσει ότι η Ινδία επιθυμεί να αναλάβει τον πρώτο λόγο παγκοσμίως για την επιστροφή των ιστορικών αντικειμένων και είναι έτοιμη να αποτελέσει φωνή για τα κράτη που αγωνίζονται για την επιστροφή κομματιών της πολιτιστικής τους ιστορίας στον τόπο τους.

«Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να συμφωνήσουμε σε γενικές αρχές υπέρ της αποκατάστασης και επαναπατρισμού, υπεράνω και πέραν αυτών των νόμων. Είναι επίσης μια ευκαιρία για άλλες χώρες να δείξουν ότι πράττουν το σωστό, αναλαμβάνοντας δράση σε αυτόν τον τομέα. Ελπίζω άλλες χώρες να δεχθούν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και να μπορέσουμε να πετύχουμε συναίνεση και να είμαστε ανοιχτοί αναφορικά με το παρελθόν» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ινδίας Λίλα Παντέγια στην Telegraph.

Πρόσθεσε επίσης: “Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές του παγκόσμιου Νότου, των χωρών εκείνων που επηρεάζονται τόσο έντονα από ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, όπως η παράνομη διακίνηση, και οι οποίες στο παρελθόν ήταν αποδέκτες της αποικιοκρατικής οικειοποίησης”.

Η “προστασία και αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών” είναι μία από τις τέσσερις πολιτιστικές προτεραιότητες της Ινδίας καθώς πλησιάζει τις συνομιλίες της G20 το φθινόπωρο, και μία πτυχή αυτής είναι η αντιμετώπιση της σύγχρονης εμπορίας και η επιστροφή αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα βάσει των υφιστάμενων νόμων.

Η Καμπότζη που επιδιώκει την επιστροφή ιερών αντικειμένων που διακινήθηκαν λαθραία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ μπορεί να είναι ένα παράδειγμα αυτού, όπως και η διεκδίκηση της Ινδίας για ένα άγαλμα του ινδουιστή αγίου Chandikeshvara που πιστεύεται ότι αφαιρέθηκε από τη νότια Ινδία και βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Ashmolean.

Ωστόσο, οι Ινδοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να εξετάσουν ευρύτερα μέσα από έναν “ηθικό και δεοντολογικό φακό” τα αντικείμενα που έχουν ληφθεί υπό συνθήκες που μπορεί να έχουν αποκτηθεί νόμιμα, αλλά υπό συνθήκες εξαναγκασμού υπό μια αποικιακή δύναμη.

ΠΗΓΗ News 24/7