TOP

Προηγείται ο Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Μετά τις 9 το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα – Στο 90% εκτιμάται η συμμετοχή

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των σημαντικότερων ίσως προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τις τουρκικές αρχές να διαβεβαίνουν ότι εξελίχθηκα όλα ομαλά.

Η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει μετά τις 21.00, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Άλλωστε, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκε η προσπάθεια των εκλογικών αντιπροσώπων να μην «μείνει» κανείς απέξω, με τις κάλπες να φτάνουν μέχρι τα σπίτια ή να επιστρατεύονται ασθενοφόρα και… φορεία για να ψηφίσουν ορισμένα άτομα.

Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου στη γειτονική χώρα, αυτός θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, δηλαδή στις 28 Μαΐου.

20:23 Επιμένει ο Κιλιτσντάρογλου: «Εμείς προηγούμαστε»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι «προηγούμαστε» στα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης του έδωσαν προβάδισμα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

«Είμαστε ηγέτες», ανέφερε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της εξακομματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, τέσσερις πηγές από τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είπαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε, ο Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε με περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας δήλωσαν επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν σε καλό δρόμο για τη νίκη με βάση σχεδόν το ένα τέταρτο της καταμέτρησης των κάλπες. Προειδοποίησαν να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έδειξαν στον Ερντογάν να προηγείται. 

20:03 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 41,8% της επικράτειας, ο Ερντογάν προηγείται με 52,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 41,6%.

10:50 Ιμάμογλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

19.44 Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την διακυβέρνηση της Τουρκίας μετά τις εκλογές

19:40 Εμείς προηγούμαστε, λέει η αντιπολίτευση

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της προεδρικής ψηφοφορίας, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι βλέπουν θετική εικόνα ακόμη και όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT έδειξε ότι ο Ερντογάν προηγείται κατά 59% έως 35% με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.

19:33 Ψήφισε ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο

Στην επαρχία του Μαρντίν στην πόλη Ντερίκ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ψηλότερος άνδρας του κόσμου με ύψος 2,51 τραβώντας τα βλέματα του διεθνούς τύπου.

19:25 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το  21,33% των ψήφων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,03%, και τον Κιλιτσντάρογλου 39,00% 

18:57 Προβάδισμα Ερντογάν

Με την καταμέτρηση να φτάνει στο 15% περίπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει ποσοστό 56,67% έναντι 37,41% του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. 

18:47 Νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να άρει την απαγόρευση αναφοράς των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επομένως μπορούμε να περιμένουμε να πάρουμε σύντομα μια ιδέα για το πώς ψήφισαν οι Τούρκοι, αλλά μόνο με βάση ένα μικρό ποσοστό των ψήφων. 

18:19 Ανησυχίες για νοθεία

Ο ανταποκριτής των Times στην Τουρκία αναφέρει ότι η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ενδέχεται να χειραγωγήσουν την ψηφοφορία υπέρ τους.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλαπεί η ψήφος», εκτιμά ο Aysim Kaya 22 ετών, τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας, που έχει προσφερθεί εθελοντικά ως παρατηρητής εκλογών στην αντιπολίτευση. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές και χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή, επομένως πρέπει να είμαστε εκεί».

«Η τουρκική αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές για να προστατεύσει ίσως τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας» αναφέρουν οι Times. 

Όπως αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα «Ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογικών υποθέσεων του AKP είπε χθες ότι Ερντογάν θα γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από οποιονδήποτε άλλον. Και την Παρασκευή, η κύρια τηλεφωνική εταιρεία της χώρας είπε στους υπαλλήλους της στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο εργασίας τους το Σαββατοκύριακο λόγω «τεχνικών έργων υποδομής».

«Ο Erdogan, ενώ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν τις κάλπες «όπως κάνουμε εμείς», προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αντίποινα, εάν ηττηθεί το ΑΚΡ. «Μην ξεχνάτε», είπε σε ένα πλήθος την περασμένη εβδομάδα. «Μπορεί να πληρώσετε βαρύ τίμημα». Για να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους, η αντιπολίτευση έχει εκπαιδεύσει τεράστιες ομάδες δικηγόρων για την προστασία της ασφάλειας της ψήφου».

18:09 Times για τουρκικές εκλογές

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία. Αυτή η χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος του ΝΑΤΟ και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, βρίσκεται στο χείλος ενός νέου πολιτικού μέλλοντος».

«Ο πρόεδρος Erdogan, ο θρησκευτικός αυταρχικός ηγέτης που κυβέρνησε για δύο δεκαετίες, αμφισβητείται από τον ηγέτη της κοσμικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις σημερινές εκλογές». 

17:57 Τρείς νεκροί από καρδιακή προσβολή

Ο Αχμέτ Γενέρ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), δήλωσε ότι η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς «καμία αρνητική εξέλιξη».

Ωστόσο, ο Γενέρ είπε ότι τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας εκλογικός αντιπρόσωπος εκλογών ενός κόμματος και δύο πολίτες, πέθαναν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

17:53 Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών γενικών εκλογών.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πόζαρε στο φακό με κατοίκους της γειτονιάς του στην περιοχή Τσουκούραμπαρα της Άγκυρας και τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του, και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε: «Όλα θα πάνε πολύ καλά».

17:34 Το μήνυμα Ερντογάν

Μέσω… Twitter έκανε παρέμβαση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία της Τουρκίας, ενώ έστειλε μήνυμα να προστατευθούν οι κάλπες.

17:20 Μπλόκο από το Twitter

Σάλο έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Twitter πως ορισμένες αναρτήσεις που αφορούν τις τουρκικές εκλογές θα μπλοκάρονται.

17:09 Το μικρότερο εκλογικό κέντρο

Οι 13 ψηφοφόροι έφτασαν πρωί πρωί, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλον, στο εκλογικό κέντρο στο Ταχτακάλε. Αυτό βρίσκεται ακριβώς πίσω από το δημοφιλές Παζάρι Μπαχαρικών της πόλης και σε μικρή απόσταση από το Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Για την ιστορία οι εκλογικοί υπάλληλοι ψήφισαν επίσης στο εκλογικό τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Μιμάρ Σινάν, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων της περιοχής στις κάλπες σε 21 φακέλους ψηφοφορίας.

17:00 Έκλεισαν οι κάλπες

Χωρίς να δοθεί κάποια παράταση έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Όπως και ο Ερντογάν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ψήφισε ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Σέλβι.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας.

Πηγή: in.gr