Δευτέρα
26
Σεπτέμβριος
TOP

Γολγοθάς… η φοιτητική στέγη: Ακριβότερα ενοίκια, λιγότερα διαμερίσματα

Με αυξήσεις των ζητουμένων ενοικίων έως και 22,4% σε σύγκριση με πέρυσι και μέσες ζητούμενες τιμές που εκκινούν από 300 ευρώ/μήνα για ένα στούντιο στον άξονα της Πατησίων και της Αχαρνών και φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα της τάξεως των 60-65 τ.μ. στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, υποδέχεται τους φοιτητές η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται επί θύραις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, σε πανελλαδικό επίπεδο, για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μέσο ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών καταγράφει σημαντική πτώση κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε πόλεις της περιφέρειας, που ταυτόχρονα είναι και δημοφιλείς τουριστικά –όπως π.χ. τα Χανιά ή η Κέρκυρα– και λιγότερο στην Αθήνα.

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή χρονιά έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το 2021, αλλά και το 2020, όταν λόγω της πανδημίας η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες ήταν μικρότερη. Φέτος, όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2019.

[kath-read-more post=”561968329″]

Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρσι, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να ζητάει 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στούντιο 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη (πλησίον ΑΣΟΕΕ), η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. και παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι (-1,4%), εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στούντιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη kathimerini.gr