Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Γρ. Λέων: Υπάρχει ζήτημα εσωτερικού ελέγχου στις δομές – Δ. Παπαδημητριάδης: Οι κακοποιητές αναζητούν εργασία κοντά σε παιδιά (βίντεο)

Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης είναι η σημερινή και είναι οξύμωρο αν όχι τραγικό ότι στην επικαιρότητα κυριαρχούν καταγγελίες ανηλίκων για περιστατικά κακοποίησης -σεξουαλικής και όχι μόνο- στην «Κιβωτό του Κόσμου». Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης και ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας αναφέρθηκε στο ζήτημα λειτουργίας των δομών προστασίας ανηλίκων λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα ζήτημα ελέγχου εσωτερικού.

«Στις δομές οφείλουν να εργάζονται άνθρωποι που ασκούν και κοινωνικά επαγγέλματα,  ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί χειρίζονται νεανικές ψυχές και αντιλαμβάνεστε ότι η μόνη στήριξη των παιδιών που είναι σε αυτές τις δομές είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι. Άρα υπάρχει μεγάλη ευθύνη από όλους, ακόμα και όταν βλέπουν ένα συνάδελφό τους να κάνει οποιεσδήποτε περίεργες κινήσεις», ανέφερε ο κ. Λέων.

Όπως είπε στις «Συνδέσεις», «όταν βλέπουμε ένα παιδί να αλλάζει η συμπεριφορά του, να έχει περίεργα σημάδια, τότε οφείλουμε να πλησιάσουμε το παιδί, να πάμε στους ειδικούς. Στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πάρα πολύ σημαντικό το παιδί να το οδηγήσουμε άμεσα, αφενός σε ένα παιδοψυχίατρο και έναν παιδοψυχολόγο και αφετέρου σε έναν ιατροδικαστή, έτσι ώστε έγκαιρα να έχουμε την πιστοποίηση αυτής της καταγγελίας».

Υπάρχει ένα ζήτημα εσωτερικού ελέγχου στις δομές

‘Εχοντας εμπειρία στον εντοπισμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης ο κ. Λέων τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν έγκαιρα οι δράστες ή να αποκλείστεί μια τέτοια καταγγελία γιατί όσο υπάρχει στη δημοσιότητα δεν κάνει καλό και σε αυτές τις δομές.

«Εσωτερικά πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος. Σίγουρα και η πολιτεία, επειδή πολλές φορές χρηματοδοτεί τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχει μια ευθύνη να ελέγχει όχι μόνο αν θέλετε οικονομικά αυτές τις δομές, αλλά και επί της ουσίας και τη λειτουργία εν γένει και αυτού του προσωπικού» πρόσθεσε ο κ. Λέων.

Να μας προβληματίζει η αλλαγή συμπεριφοράς

Στην αλλαγή συμπεριφοράς που παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

«Τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση αποσύρονται, δεν είναι αποδοτικά στο σχολείο. Βλέπουμε ότι δεν μιλούν εύκολα στους ενήλικες, κλείνονται (στον εαυτό τους), είναι θυμωμένα και αντιδρούν στο παραμικρό με μεγάλο εκνευρισμό» ανέφερε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Και όπως είπε, «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανιχνεύσουμε αν τα παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση, αν δεν μπορούν τα ίδια τα παιδιά να το εκδηλώσουν σε εμάς, γιατί δεν έχουν μια καλή επικοινωνία μαζί μας».

Ο ίδιος καυτηρίασε την στάση της πολιτείας αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας ατόμων που χρήζουν προστασίας: «Το κράτος μας βολεύτηκε εδώ και πολλά χρόνια στην αποκέντρωση, την φιλοξενία ανθρώπων ευαίσθητων, όπως είναι οι πάσχοντες της χρόνιας ψυχικής υγείας, οι χρόνιοι πάσχοντες αλλά και τα παιδιά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το κράτος μας εξυπηρετήθηκε, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, με την αύξηση των Μη Κυβερνητικών οργανώσεων που συγκεντρώνουν εξάλλου και τη συμπάθεια της κοινής γνώμης και άρα πολλές χορηγίες και μπορούν να λειτουργούν κάτω από το κράτος, χωρίς να έχουν πραγματικά, έναν επαρκή έλεγχο».

Ποιες οι ευθύνες του κράτους

Μιλώντας για όλους όσοι καταγγέλλονται για κακοποίηση ανηλίκων αποκάλυψε ότι «οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κακοποιοιτές παιδιών κυρίως, θα αναζητήσουν δουλειές σε οργανισμούς ή σε εργασίες όπου θα έχουν επαφή με ανηλίκους. Θα βρουν δουλειά ως προπονητές, ως φροντιστές, ως νοσηλευτές. Αυτή είναι η πραγματικότητα διεθνώς».

Ειδικότερα τόνισε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι ήταν τόσο καλή ιδέα το κράτος να αποκέντρωσει τη φιλοξενία των χρόνιων πασχόντων και βεβαίως των των παιδιών από τη δική του ευθύνη σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Με αφορμή τις καταγγελίες για ασέλγεια ανηλίκων στην «Κιβωτό του Κόσμου» διευκρίνισε: «Δεν λέω ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι ιδιωτικοί οργανισμοί τις περισσότερες φορές, αλλά βλέπετε για παράδειγμα ότι εδώ έχετε μια καταγγελία η οποία  μάλλον συμβαίνει χρόνια». Εστίασε, μάλιστα, στο γεγονός ότι το παιδί που έκανε την αρχική καταγγελία άλλαζε δομές, ακολουθώντας έναν εργαζόμενο. Γεγονός ιδιαίτερα αξιοπερίεργο.

Χρειάζεται συνεχής παρουσία του κράτους στις ΜΚΟ

«Οι ψυχίατροι καλούμαστε πολλές φορές και οι ψυχολόγοι, οι συνάδελφοί μας από το νόμο, να δίνουμε γνωματεύσεις ή να βεβαιώνουμε την κατάσταση την ψυχική ενός ανθρώπου, βλέποντάς τον σε μία και μοναδική συνέντευξη. Κατηγορηματικά θα σας πω σε ψυχίατρους με τα 20 χρόνια εμπειρία που έχω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε μια σίγουρη γνώμη και να καταλήξουμε σε μια σαφή διάγνωση αν δούμε έναν άνθρωπο τόσο λίγο» σχολίασε.

Ο κ. Παπαδημητριάδης κατέθεσε την άποψη ότι όσον αφορά τους ιδιωτικούς οργανισμούς, πρέπει να υπάρχει μια συνεχής παρουσία του κράτους με μια εποπτεία η οποία θα είναι πολύ συστηματική και θα περνάνε βέβαια οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί από μια διαδικασία πολύ ειδική, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη το Γενικό Ποινικό Μητρώο, αλλά ένα πιο ειδικό μητρώο, το οποίο καταλαβαίνω ότι το κράτος θα υιοθετήσει σε λίγο, όπως άλλες χώρες του εξωτερικού, που θα αφορά την πιθανή παραβατική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά, έστω και από αναφορές».

Από την πλευρά του ο κ. Λέων αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας παιδιών, οι οποίοι θα πρέπει να αναπληρώσουν ουσιαστικά το ρόλο των γονέων.

«Αυτά τα παιδιά θα έχουν ως στήριγμά τους αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους και να τους εμπιστεύονται όλη ουσιαστικά τη ζωή τους. Η ευθύνη των συγκεκριμένων είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι δομές αυτές υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια. Το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία δημοσιότητα πάνω σε τέτοια περιστατικά κάνει πολύ πιο εύκολα τη μια καταγγελία να διαδέχεται την άλλη. Είναι ένα θετικό φαινόμενο. Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι ίδιες οι δομές και η πολιτεία και ουσιαστικά να το αντιμετωπίσουμε προληπτικά, αλλά και όταν χρειάζεται και κατασταλτικά» πρόσθεσε ο κ. Λέων.

πηγη ertnews.gr