Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

H ψήφος των ομογενών ίσως αλλάξει τον εκλογικό χάρτη και το πολιτικό σκηνικό

Μια σημαντική “δεξαμενή” ψηφοφόρων θα προστεθεί στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για τους Έλληνες του εξωτερικού που για πρώτη φορά θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εθνικές εκλογές, αλλάζοντας τον εκλογικό χάρτη. Μία προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία υλοποιήθηκε, αφού πρώτα κάμφθηκαν οι έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψηφίστηκε σχεδόν από όλα τα κόμματα.

Ήδη μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr που έχει ανοίξει οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων η οποία θα διαμορφώσει και τον αριθμό των εκλογικών κέντρων που θα στηθούν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας τα “ΝΕΑ” οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στη ΝΔ κάνουν λόγο για 800 χιλιάδες ομογενείς, ενώ αρχικός στόχος είναι η προσέλκυση 150 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων. Το κυβερνών κόμμα δείχνει να εστιάζει σε όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν την χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης το 2009 και βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 40άρηδων.

“Κλειδιά” κέντρο και ομογένεια

Ένας αστάθμητος παράγοντας που είναι παραδοσιακά οι ψηφοφόροι του κέντρου, που αρκετές φορές καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα και τώρα οι Έλληνες του εξωτερικού αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά “κλειδιά” για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την εκλογική δεξαμενή της ΝΔ, βάζοντας “φρένο” στις βλέψεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ζητούμενο για όλα τα κόμμαα καθώς τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι εκείνα των ευρωεκλογών τα οποία δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης, καθώς ο αριθμός των ομογενών είναι σημαντικός τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Αυστραλία. Ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δύο κόμματα ήταν κερδισμένα η ΝΔ και το ΚΚΕ.

Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε στο 18,6%, όταν η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές στην επικράτεια έφτασε τις 9,4 μονάδες. Η ομογένεια ανέδειξε το ΚΚΕ τρίτο κόμμα με μια μονάδα διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ 15,2% – ΚΚΕ 14%). Ίσως αυτός ήταν ένα από τους λόγους που ο Αλέξης Τσίπρας έθετε συνεχώς εμπόδια προκειμένου να μην γίνει πράξη αυτή η ιστορική αλλαγή από την κυβέρνηση.

Τα κριτήρια

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια για να έχει το δικαίωμα ένας Έλληνας του εξωτερικού να ψηφίσει στις εκλογές στην χώρα που διαμένει. Να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, και να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση είτε στο τρέχον είτε στο προηγούμενο έτος, εκτός και είναι κάτω των 30 ετών. Για να δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα απαιτείται η εγγραφή τουλάχιστον 40 ατόμων, ενώ η ψήφος των ομογενών στις εθνικές εκλογές αυξάνει και τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η εκστρατεία ενημέρωσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από τους πρωτεργάτες του νομοσχεδίου και κατάφερε να την υπερκομματική του στήριξη. Μάλιστα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο TheToc είχε τονίσει “Νιώθω υπερήφανος για τη συνδρομή που είχα στην ψήφιση αυτού του νόμου από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών και θα πρέπει η αντιπολίτευση, οι πάντες, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διακομματικής σύγκρουσης και αντιπαραθέσεων, η εφαρμογή ενός νόμου, που τιμήθηκε με την ψήφο του συνόλου του ελληνικού κοινοβουλίου”.

Η κυβέρνηση ξεκόβει τα εκλογικά σενάρια

Η καμπάνια που θα ξεκινήσει για την ψήφο των ομογενών και οι υπολογισμοί που γίνονται στα κομματικά επιτελεία, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έρχονται στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φούντωσαν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας κατηγορηματικά πως θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρος Λιβάνιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” τόνισε πως με το νέο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπαίνει “τέλος στην ομηρία των εκλεγμένων”. Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία ο κ. Λιβάνιος σημείωσε “είναι νωπή η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη”.

thetoc.gr