Μετά τις αποµιµήσεις από δανικές, βουλγάρικες, γαλλικές, µαλαισιανές εταιρείες, ακόµη και ελληνικές εταιρείες –για να µην ξεχνάµε τα κρούσµατα νοθείας του προϊόντος από εγχώριους παραγωγούς– η φέτα, το πλέον γνωστό στην παγκόσµια αγορά ελληνικό τυρί, βρίσκεται αντιµέτωπη µε έναν ακόµη κίνδυνο: η αύξηση της τιµής του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανατιµήσεις όχι µόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις ξένες αγορές. Ηδη, τα στοιχεία για τις εξαγωγές της φέτας κατά το α΄ εξάµηνο του 2023, αν και δείχνουν αύξηση της αξίας κατά 22%, µαρτυρούν και την υποχώρηση της ζήτησης, µε τον όγκο πωλήσεων να έχει µειωθεί περίπου κατά 3% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2022.
Ο κίνδυνος για το κορυφαίο προϊόν ΠΟΠ (προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης) της Ελλάδας είναι αφενός άµεσος, καθώς ήδη η µείωση του όγκου πωλήσεων φτάνει ακόµη και στο 30% σε ορισµένες αγορές, όπως αυτή της Αυστραλίας, προκαλώντας πλέον απώλειες και σε αξία πωλήσεων, και αφετέρου έµµεσος, καθώς στρέφει µερίδα των καταναλωτών στο λευκό τυρί και σε αποµιµήσεις φέτας ή σε τυριά τύπου φέτας, κατηγορία στην οποία αναπτύσσουν µεγάλη δραστηριότητα χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βουλγαρία και η ∆ανία, όσο και τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και όχι µόνο. Μάλιστα, σε Αυστραλία και Καναδά είναι συχνό το φαινόµενο τα τυριά τύπου φέτας να έχουν ελληνοπρεπή ονόµατα ή ακόµη και να παράγονται από επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ελληνες οµογενείς.
διαβάστε την συνέχεια στο ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας εδώ