Τρίτη
14
Απρίλιος
TOP

Η «ακτινογραφία» των ευάλωτων δανείων και το βαρίδι των ληξιπρόθεσμων | 7 στα 10 ευρώ προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Στα 407,6 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, αποτελώντας το 164% του εγχώριου ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Cepal.

Μέρος της αύξησης αποδίδεται στην ενίσχυση των ενήμερων τραπεζικών δανείων (+6,8 δισ. ευρώ), στην αύξηση των δανείων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers (+4,5 δισ. ευρώ), καθώς και στη διεύρυνση των οφειλών προς το Δημόσιο (+3,6 δισ. ευρώ, προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ).

Στα 235,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα – 7 στα 10 ευρώ προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Μεγαλύτερος βραχνάς, σύμφωνα με την ανάλυση, συνεχίζει να είναι οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές που φτάνουν στα 235,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 58% του συνολικού ιδιωτικού χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, καθώς οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα των υποχρεώσεων προς τον δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι οφειλές προς την ΑΑΔΕ υπολογίζονταν στα 111,9 δισ. ευρώ, ενώ για τον ΕΦΚΑ έφταναν τα 50,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων αφορά νομικά πρόσωπα, με οφειλές ύψους 69 δισ. ευρώ (62%), ενώ στα φυσικά πρόσωπα αντιστοιχούν 42,9 δισ. ευρώ (38%).

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.insider.gr πατώντας ΕΔΩ