Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Η αλήθεια πονάει!

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* 
Ως Διεθνολόγος με ειδίκευση στην Διεθνή Δημόσια Πολιτική – Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και με 30 χρόνια θητεία στην δημοσιογραφία, την οποία έμαθα εργαζόμενος για περίπου 20 από αυτά στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Ουάσιγκτον, είχα την ευκαιρία και την τιμή να είμαι παρών και να συζητήσω με τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, στον Συνέδριο για τα 50 Χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία, αλλά και οι τοποθετήσεις του πρώην Πρωθυπουργού στη διάρκεια της συζήτησής μας, προκάλεσαν ανιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Ορισμένα από αυτά, ειδικά σε μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, πέραν του γεγονότος ότι στερούνται σοβαρότητος, άγγιξαν τα όρια της ηλιθιότητας και είναι ανάξια λόγου και ενασχόλησης. Άλλωστε δεν θα περίμενε κανείς τίποτα περισσότερο, από πρόσωπα τα οποία αδυνατούν να σκεφτούν και να γράψουν μια πρόταση, εάν δεν πάρουν εντολή από τον πραγματικό εργοδότη τους. Δυστυχώς η δημοσιογραφία του SMS, ανθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Ας αντιπαρέλθουμε όμως τους στερούμενους αξιοπρέπειας και πνεύματος, και ας εισέλθουμε στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την κρίσιμη για το μέλλον της και την επιβίωσή της, στιγμή που διανύει η πατρίδας μας.
Στις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, ειδικά στη σημερινή εποχή που δεν χρειάζεται να περιμένουμε, αποκλειστικά, τον απαχαρακτηρισμό διπλωματικών εγγράφων, μυνημάτων και πρακτικών, για να σχηματίσουμε εικόνα. Καλώς ή κακώς η τεχνολογία και η ηλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία τρέχει η ενημέρωση το εξασφαλίζουν αυτό.
Πράγματι, η ιστορία είναι αδυσώπητος κριτής των έργων και των λεγομένων των ηγετών και των πολιτικών προσώπων. Κανείς δεν μπορεί να διαφύγει τον πέλεκυ της ιστορίας.
Αντιδρώντας στις τοποθετήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι, «Ο κύριος Σαμαράς θα αξιολογηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος». Αυτό είναι βέβαιο, μόνο που δυσστυχώς για τον Υπουργό Εξωτερικών, η κρίση θα είναι ιδιαίτερα θετική για τον πρώην Πρωθυπουργό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, συμμετείχε σε συζήτηση στο ίδιο Συνέδριο με δύο προκατόχους του και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του να κάνει το άσπρο – μαύρο, ο στόχος δεν επετεύχθει.
Με σεβασμό και χωρίς καμία πρόθεση να λοιδωρήσω τις ενέργειες του, μας είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συνέδριο, ότι η Ελλάδα έχει ρόλο διαμορφωτή στη διεθνή πολιτική και ειδικά στην περιοχή μας. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά τα γεγονότα, σε καθημερινή σχεδόν βάση, το τελευταίο διάστημα, τον διαψεύδουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, οι εξελίξεις και η κρίση στη Συρία, όπου, στην κυριολεξία μέσα στο σπίτι μας, είμαστε ανύπαρκτοι και η Τουρκία, του πειρατή του διεθνούς δικαίου και υποστηρικτή της τρομοκρατίας, Ερντογάν, όχι μόνο παίζει ρόλο, αλλά διαμορφώνει τις εξελίξεις.
Ενοχλήθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών, δηλώνοντας, «Δεν μας κατατρέχει φοβικό σύνδρομο. Η Ελλάδα είναι τώρα πιο ισχυρή διπλωματικά και στρατιωτικά», υπογραμμίζοντας ότι στην ατζέντα με την Τουρκία δεν υπάρχουν ζητήματα κυριαρχίας, αλλά η μοναδική διαφορά για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Μάλιστα. Αφού λοιπόν δεν μας κατέχει φοβικό σύνδρομο και αφού δεν υπάρχουν ζητήματα κυριαρχίας και η μοναδική διαφορά με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, γιατί όταν ο τακτικός, πλέον, συνομιλητής και φίλος του, τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ζητάει λύση δυο κρατών στην Κύπρο, καταργώντας στην ουσία την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί την κυριαρχία μας, διεκδικώντας ξεδιάντροπα Ελληνικά νησιά, θέτει ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση την επικυρωμένη από το διεθνές δίκαιο κυριαχία μας στο Αιγαίο, απειλώντας την εδαφική μας ακεραιότητα, δεν βγαίνει να τον εγκαλέσει και να ττον καταγγείλει δημόσια, με δεδομένο, μάλιστα, ότι έχει υπογράψει και Διακύρηξη Φιλίας και Συνεργασίας μαζί του. Καλός ο εναγκαλισμός μπροστά στις κάμερες, αλλά να συνοδεύεται από ουσία και όχι από αλλεπάλληλες σφαλιάρες.
Που λοιπόν είναι λάθος, όσο αφορά τα λεγόμενα και τις ανησυχίες του, ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Λεγόμενα και ανησυχίες που ενστερνίζεται και ένας άλλος, εξίσου έμπειρος σε αυτά τα θέματα, πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Αυτή η δήθεν υπερευαισθησία που οδήγησε στην διαγραφή και στην εκστρατεία, από τα σε διατεταγμένη υπηρεσία μέσα ενημέρωσης, απαξίωσης ενός πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, δυστυχώς αποτυγχάνει παταγωδώς να περάσει ο τέστ της αλήθειας και της αξιοπρέπειας. Τα αποτελέσματα του τέστ θα καταγραφούν σύντομα και μόνο αρνητικά δεν θα είναι για τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Και σίγουρα, η κρίση της ιστορίας δεν θα διαμορφωθεί απο κατευθυνόμενα και κατά παραγγελία δημοσιεύματα και σχόλια, αλλά από τα γεγονότα.
*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.