Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Η «Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη» επί τάπητος στη συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων της Πελοποννήσου με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνη

Δελτίο Τύπου

Σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συναντήσεις με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κo Ιωάννη Μπούγα με παρευρισκόμενους τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας,  Κυπαρισσίας, Σπάρτης, Τριπόλεως, Κορίνθου και Ναυπλίου. Επίσης παρευρέθηκαν για τη Μεσσηνία οι Βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς και για τη Λακωνία οι Βουλευτές Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λακωνίας Βασίλειος Ορφανός καθώς και Βουλευτές των υπολοίπων Νομών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της «Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη» και οι εν γένει μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και  εξεφράσθησαν οι προβληματισμοί που υπάρχουν σε ολόκληρους τους Νομούς αρμοδιότητας των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου.

O κος Υφυπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του ανέπτυξε, ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη επίκειται να υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια με κυριότερο ιεραρχικά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ενώ δεν πρόκειται  να καταργηθεί κανένα Εφετείο. Επίσης εξέφρασε την κατανόηση του στις θέσεις μας και στα επιχειρήματα μας σχετικά με την αναγκαιότητα της λειτουργίας στα ήδη υφιστάμενα Πρωτοδικεία, τα οποία πρόκειται να μετατραπούν σε Περιφερειακά, Τριμελών και Πολυμελών Συνθέσεων Δικαστηρίων, την ανάγκη προσδιορισμού αστικών και ποινικών υποθέσεων στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία και όχι από τα Μητροπολιτικά, για να επιτευχθεί έτσι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, γεγονός που εκ πρώτης άκουσε θετικά ο Υφυπουργός. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα της διατήρησης των Διοικητικών Περιφερειών όλων των δικαστικών δομών και αναφορικά με τα Ειρηνοδικεία Πύλου και Πλαταμώδους τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κυπαρισσίας τόνισαν την ανάγκη αναβάθμισης-διατήρησης τους σε Περιφερειακές Πρωτοδικειακές έδρες.

Ο Πρόεδρος το Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, κος Ιωάννης Νικολόπουλος, κατά τη συνάντηση αυτή μετέφερε την ομόφωνη απόφαση και θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης περί της αδηρίτου  ανάγκης  υπαγωγής του Πρωτοδικείου Σπάρτης στο Εφετείο της Καλαμάτας.

Σημειωτέον, έγινε ειδική αναφορά από τον υφυπουργό στην εξαιρετική κατάσταση των κτιριακών υποδομών των δικαστικών μεγάρων του Νομού Μεσσηνίας, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περαιτέρω αναβαθμίσεως.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους Βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας για την ομόψυχη, αμέριστη και έμπρακτη στήριξή τους. Επίσης, ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που είχαμε αναφορικά με την αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης προς όφελος των Πολιτών. Τέλος, ευχαριστεί τους Συμβούλους του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και ειδικότερα τον Εφέτη κ. Παναγιώτη Καρακωνσταντή για τον γόνιμο και επιστημονικό διάλογο που είχαμε σχετικά με τα θέματα του Δικαστικού Χάρτη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ