Η απογραφή όπως φαίνεται θα αφήσει και τα… σημάδια της. Η μείωση του πληθυσμού διαφοροποιεί τα εκλογικά δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με την κατανομή των εδρών και μια πρώτη ανάλυση κάνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη η αρχική φάση επεξεργασίας των στοιχείων φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις.
Η πρώτη… ανάγνωση μάλιστα κάνει λόγο για «κοσμογονικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ «…με δεδομένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, τότε αυτομάτως ενεργοποιείται το σενάριο της διεξαγωγής των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων (αρχικά με απλή αναλογική και στην συνέχεια με τον νόμο Θεοδωρικάκου) με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι με αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε, π.χ., αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκηρυσσόταν για το προσεχές φθινόπωρο. Η παράμετρος αυτή υπαγορεύεται από τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση υποχρεούται να ενσωματώσει τη νέα πραγματικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κομμάτι του υπολογισμού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια μέσα σε έναν χρόνο μετά την τελευταία απογραφική πράξη. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, εάν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό θεσμικό απρόοπτο ή παράθυρο, οι έδρες θα κατανεμηθούν με βάση τα αριθμητικά στοιχεία της τελευταίας καταμέτρησης του ελληνικού πληθυσμού».
Ωστόσο όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» η εικόνα αυτή ίσως και να μην είναι η οριστική μια και τον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που σημαίνει πως ενδέχεται να προκύψουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακατατάξεις.
Με βάση πάντως αυτή την πρώτη ανάλυση στις… χαμένες περιοχές εμφανίζονται αρκετές της Πελοποννήσου. Από μία έδρα χάνουν η Αρκαδία που πάει από τις 3 στις 2, η Αχαΐα από τις 9 στις 8 έδρες , η Λακωνία που πάει από τις 3 στις 2, η Ηλεία από τις 5 στις 4, και η… έκπληξη της Μεσσηνίας που χάνει μια βουλευτική έδρα και περνά από τις 5 στις 4. Η Κορινθία παραμένει στις 4 έδρες και η Αργολίδα στις 3. Όλα αυτά εφόσον φυσικά συντρέξουν αναμένεται να δρομολογήσουν μια σειρά από εξελίξεις και στους εσωτερικούς πολιτικούς σχηματισμούς.