Δευτέρα
4
Δεκέμβριος
TOP

Η απόλυτη κοροϊδία! Απαξιώνουν την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ! Σφοδρές αντιδράσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τα όσα αιφνιδιαστικά εξελίχθηκαν το Σάββατο γύρω από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ με τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά να υπογράφει την εξίσωση του μεγαλύτερου brand σε αγροτικό προϊόν του ονόματος αυτού του «Καλαμάτα» με την «Ποικιλία Ελιάς Καλαμών» και να ανοίγει την «κερκόπορτα» για την απαξίωση του ΠΟΠ προϊόντος, σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό, αλλά που οδηγεί –όπως σημειώνουν οι φορείς- σε λίγο να μην υπάρχει ούτε προϊόν καθώς οι «τρίτες» χώρες και οι εισαγωγείς… τρίβουν τα χεράκια τους.

Πρωταγωνιστής ο κ. Γεωργαντάς μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής κοροϊδίας την στιγμή που δήθεν εξελισσόταν ένας διάλογος με τη Μεσσηνία που είχε καταθέσει τη μοναδική πρόταση για τα επόμενα βήματα στο προϊόν και έδινε προσωπικές διαβεβαιώσεις στο τραπέζι πως ο ίδιος δεν θα “ντυνόταν” Αποστόλου.

Οι πιέσεις όμως και τα συμφέροντα φαίνεται πως ήταν πολύ μεγαλύτερα και έτσι έφθασε στο σημείο όχι απλά να αγνοήσει τα όσα πρόσφατα επέβαλε η απόφαση του ΣτΕ ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ στην προσφυγή που είχε γίνει για την προηγούμενη απόφαση, αλλά να διαμορφώσει μια άνευ προηγούμενου κατάσταση για όσους επιχειρούν πια να… αποδομήσουν τα ΠΟΠ προϊόντα, όπως σημειώθηκε «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας».

Οι διαστάσεις του θέματος είναι πάρα πολύ μεγάλες σε μια περίοδο που η Μεσσηνία βάλλεται και τα αγροτικά της προϊόντα χτυπιόνται ανελέητα, αλλά κάποιοι περί άλλων τυρβάζουν. Καμία αντίδραση από την πλευρά της Περιφέρειας -κι αυτό προκαλεί αίσθηση- καμία αντίδραση από τους κυβερνητικούς βουλευτές, την ώρα που σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς και άλλους φορείς που είναι στα «κάγκελα» και ετοιμάζουν τα επόμενα τους βήματα που φθάνουν στο πεδίο των προσφυγών.

Δείτε τα όσα έχουν προηγηθεί αναλυτικά εδώ

Δείτε την ανακοίνωση των Συνεταιρισμών:

Η Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και η Ελιά Καλαμών στο απόσπασμα…

Και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης…

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση μας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά να καταχωρίσει στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ποικιλίας Καλαμών όπως ακριβώς είχε πράξει και ο προκάτοχος του κ. Αποστόλου σε συνέχεια πιέσεων οργανωμένων συμφερόντων που αδιαφορούν για την βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών. (Άξιος συνεχιστής…)

Καίτοι μοχθήσαμε προκειμένου να εξηγήσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata Olives μέσα από ολοκληρωμένο οδικό χάρτη που μόνο εμείς μαζί με Λάκωνες, υποβάλλαμε. Ο ΥπΑΑΤ και όσοι νομίζουν ότι δικαιώνονται ή πανηγυρίζουν, δυστυχώς για δεύτερη φορά, έπεσαν στην γνωστή πλάνη όσων προπαγάνδιζαν καταστροφές και απώλειες με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα που σχετίζεται με την απελευθέρωση της προστασίας (όπως προκύπτει μέσα από την διατύπωση του ΦΕΚ) αδυνατώντας να εφαρμόσουν ακόμα και το άρθρο 42 του Κανονισμού που μνημονεύουν και επιτρέποντας στην ουσία στον οποιοδήποτε καλλιεργεί ελιά Καλαμών να την διακινεί με την ονομασία Kalamata.

Όπως και το 2016 και το 2018 δεν το βάλλαμε κάτω έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο αγώνα μας, για επέκταση της ζώνης – επικαιροποίηση προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και με τη νομική μας ομάδα, τους Βουλευτές, τους Φορείς της Μεσσηνίας, της Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας που τους ευχαριστούμε ξανά, τον αγώνα για την εκ νέου ανατροπή της ανιστόρητης και εθνικά επιζήμιας απόφασης Γεωργαντά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αλλού υπάρχουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται με αξιοπρέπεια, επιστημοσύνη και σεβασμό στους παραγωγούς της χώρας, τους μεταποιητές/τυποποίητες/εξαγωγείς με πατριωτική συνείδηση και υγιή αντίληψη.

Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ένωση Μεσσηνίας”

Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας

Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας

Σύλλογος υπερ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)