Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Η Αρχαία Μεσσήνη συνεχίζει να… αποκαλύπτεται -Τι σημείωσε ο Π. Θέμελης για τα όσα έρχονται στο φως -Οι παρεμβάσεις που… επείγουν (video)

Η Αρχαία Μεσσήνη, είναι ένας μαγικός… ζωντανός κόσμος που διαρκώς αποκαλύπτει τα μυστικά του φέρνοντας στο φως έναν πολιτισμό, χάριν σε μια… αφιέρωση ζωής και έργου που έχει κάνει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Είναι το σημείο αναφοράς πλέον και θέλει λίγο ακόμη για να πάρει την τελική μορφή της «θέλει μερικά ακόμα χρόνια, όσο αντέχω κι εγώ. Αυτή τη στιγμή είναι στα… high της κι εγώ είμαι ευχαριστημένος από την εικόνα της. Έχουμε αποκαλύψει και αναμορφώσει χώρο μεταξύ Σταδίου και Ασκληπιού που είχε μείνει τελευταίος και πλέον γεμίζει με κτίρια, περιστήλια, οικοδομήματα, ένα κτίριο ακανόνιστο με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία με κτίρια που στέγασαν αγάλματα των 12 Θεών», σημείωσε ο ίδιος ο κ. Θέμελης μιλώντας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST και στον Θέμη Κανελλόπουλο.

«Περιφέρεια και δήμοι να σκύψουν στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης»

Το ζήτημα λοιπόν των νέων αποκαλύψεων είναι το ένα, αλλά τα ζητήματα παραμένουν αρκετά. Ο άνθρωπος στον οποίο η Μεσσηνία, η Ελλάδα και ο πολιτισμός μας οφείλουν πολλά  για μια ακόμη φορά έθεσε το μείζον πρόβλημα προσβασιμότητας και πάρκινγκ στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καλώντας μέσω της τηλεόρασης BEST Περιφέρεια και δήμους να συμβάλλουν και να «σκύψουν στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης».

«Ενοχλώ καμιά φορά αλλά δεν είναι γιατί έχω προσωπικά με τον κ. Νίκα, ο θεσμός πρέπει να κάτι να κάνει περισσότερο. Η Περιφέρεια να “σκύψει” στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης ώστε να είναι προσβάσιμη στο εγγύς μέλλον, γιατί έχει μια δυναμική η Αρχαία Μεσσήνη» είπε και υπογράμμισε ότι «μετά τον κορωνοϊό έχει αρχίσει το τουριστικό “ρεύμα” και είναι ευοίωνο, δεν το βλέπουν αυτό οι αρμόδιοι; Το βλέπουν!»

Το έργο στην Αρχαία Μεσσήνη γίνεται εδώ και δεκαετίες υπό την εποπτεία του καθηγητή και εδώ πολύ σημαντικό είναι επισημανθεί ότι πλέον «έχουν σταματήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Αρχαία Μεσσήνη. Δεν έχω πρόβλημα, θα έχω χρήματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν ζητάω για μένα, αλλά για υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο, ο χώρος πάσχει σε υποδομές πέριξ του αρχαιολογικού χώρου. Θέλουμε καλύτερους δρόμους και μεγάλα πάρκινγκ» τόνισε ο κ. Θέμελης.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο όπου υπέγραψε τη σύμβαση για την ανέγερση του νέου Μουσείου, γεγονός που ο Πέτρος Θέμελης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό. Με φόντο το παλιό μουσείο του Ορλάνδου του 1973 που εγκαινιάστηκε το 2000, ο κ. Θέμελης είπε πως «Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει επέκταση του χώρου, με μια μοντέρνα αντίληψη, όχι σε επαφή με το ιστορικό αυτό μουσείο, όμως, νέο και παλιό θα συνυπάρχουν!» σημείωσε λέγοντας ότι «από την επόμενη εβδομάδα «ανοίγουμε νέα μέτωπα. Ξεκινά συζήτηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το θέμα της προκήρυξης της αρχαιολογικής μελέτης ώστε να κατασκευαστεί ένα μοντέρνο αρχιτεκτόνημα.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ

Για την παρέμβασή του για την κατεδάφιση της πατρογονικής οικίας της σπουδαίας Ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας ο κ. Θέμελης υπογράμμισε πως «έχει και συγκινησιακό χαρακτήρα. Γιατί ότι το είδα συγκλονίστηκα!» είπε απευθύνοντας παράκληση «να μην χτιστεί ένα μπετονένιο οικοδόμημα αλλά να ξαναγίνει το παλιό.» (δείτε και εδώ)

Τι απαντά ο Δήμος Οιχαλίας για την ανακατασκευή της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας

“Σχετικά με πρόσφατες δημοσιεύσεις για την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας έχουμε να γνωρίσουμε τα εξής:

Ο Δήμος Οιχαλίας, με μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας που συντάχθηκε το 2015, προσπαθεί να αναδείξει την πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας στην Κοινότητα Νεοχωρίου.

Από το κτήριο του οποίου μεγάλο τμήμα κατέρρευσε το 1952 αρχικά, και εν συνεχεία το 2004 είχε απομείνει ένα τμήμα μόνο του νοτιοδυτικού φέροντα τοίχου.

Το 2015 συντάχθηκε Μελέτη της Υπηρεσίας την οποία και αποδέχθηκε η τότε Δημοτική Αρχή και σύμφωνα με αυτή αναζητήθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.  Αρχές του 2019 εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30-08-2019 με προϋπολογισμό μελέτης 300.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και κατακυρώθηκε στον ανάδοχο με 46,37% έκπτωση σύμφωνα με την προσφορά του.

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ξυλότυπος θεμελίωσης και δαπέδου του ισογείου.

Όμως παρατηρήθηκε πρόβλημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον ανάδοχο του έργου να έχει καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης την οποία όμως ο Δήμος δεν έχει εγκρίνει για το λόγο ότι πρότεινε στον ανάδοχο να εξοφληθεί μέρος των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και να συνεχίσει το έργο. Αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον ανάδοχο και αποτέλεσμα αυτού έως τώρα είναι να υπάρχει στασιμότητα των εργασιών.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι και ο Δήμος Οιχαλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έως τις αρχές του 2019 είχαν αποδεχθεί την πρόταση της μελέτης αυτής, για την ανακατασκευή της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η μελέτη βασιζόμενη στα υπάρχοντα στοιχεία αυτά (υφιστάμενη κατάσταση) πρότεινε στο ίδιο περιτύπωμα την κατασκευή νέου λιθόκτιστου κτιρίου με εσωτερικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα , από την ίδια πέτρα περιοχής, χρησιμοποιώντας τα ίδια αγκωνάρια, όσα σώζονται, και με την ίδια τεχνοτροπία την δημιουργία υπέρθυρων σε όλα τα ανοίγματα από την λαξευμένη λευκή πέτρα.

Γίνεται αποδεκτή η μη συμμετρία των ανοιγμάτων, που θα είναι ξύλινα καρφωτά, καθώς και η πέτρινη κλίμακα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η στέγη θα είναι κεραμοσκεπής με ρωμαϊκού τύπου κεραμίδια.

Προβλέπεται υπόγειο που θα περιλαμβάνει WC, αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους (η/μ), ισόγειο με εκθεσιακό χώρο, ανελκυστήρα, χώρο υποδοχής και W.C. α.μ.ε.α., ενώ στον όροφο θα υπάρχει ανεξάρτητη αίθουσα προβολής καθώς και εκθεσιακός χώρος.

Εξυπακούεται ότι όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ. Οι υπόλοιποι χώροι θα είναι χώροι εκθέσεων και γενικών εκδηλώσεων.

Ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου δεδομένου ότι το οικόπεδο είναι υπερυψωμένο, κατά περίπου 1,5 μέτρα σε σχέση με το δρόμο και διαγωνιαίο, προτείνεται να οριοθετηθεί με πέτρα η οποία θα λειτουργεί και σαν τοίχος αντιστήριξης από την επιφάνεια του δρόμου.

Από την βορεινή και νότια πλευρά θα υπάρχουν οι είσοδοι οι οποίες διαμορφώνονται από μικρές πέτρινες σκάλες φανερώνοντας μια απλότητα στο χώρο τονίζοντας συγχρόνως την εξωστρέφεια του κτιρίου.

Όλα  αυτά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία προσδίδουν στο κτίριο πλήρη εναρμόνιση με το αρχιτεκτονικό και φυσικό περιβάλλον την περιοχής.

Εικόνα 1 και 2 : Ενδεικτικές όψεις

Εικόνα 3 : Μακέτα έργου