Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για τα υγιή δάνεια – Τι σημείωσε ο πρόεδρος Δανειοληπτών (video)

Σε αύξηση της δόσης ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ από 160 έως και 240 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου και το περιθώριο που εφαρμόζει κάθε τράπεζα, έχει οδηγήσει η άνοδος του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, που έχει συμπαρασύρει στην εκτίναξη το euribor στα επίπεδα του 2,5% τους τελευταίους 7 μήνες.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις αυτές έρχονται ως σημαντική επιβάρυνση για τους ήδη μειωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Με δεδομένο δε ότι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε νέα άνοδο κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις αρχές Μαρτίου, αυτό θα αποτυπώνεται καθημερινά στο euribor, συμπαρασύροντας σε διαδοχικές αυξήσεις και τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές του προέδρου της της εθνικής ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Ευάγγελου Κρητικού στην τηλεόραση BEST για τη νέα πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ένα ιδιαίτερα «όξινο» περιβάλλον.