Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Η εφαρμογή που ζωντανεύει την κλασική αρχαιότητα και μας ξεναγεί στο ένδοξο παρελθόν

Ζούμε σε μια χώρα που έχει το προνόμιο να διαθέτει μια πολιτιστική κληρονομιά που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την οικουμένη. Μια κληρονομιά ανεξάντλητη, πολυσχιδή και σε πολλές περιπτώσεις ανεξερεύνητη, λόγω και του τεράστιου μεγέθους της. Στο πεδίο αυτό, η σύγχρονη, ψηφιακή και ευφυής τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αλλάξει τον τρόπο που την προσεγγίζουμε, καταλαβαίνουμε, αγκαλιάζουμε. Να αυξήσει τις γνώσεις μας αλλά και την εμπειρία μας, να μας προκαλέσει συναισθήματα και να μας αλλάξει ως ανθρώπους αλλά και ως πολίτες του κόσμου.

Η COSMOTE CHRONOS είναι μια τέτοια, έξοχη, περίπτωση. Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που αναδεικνύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού διατίθεται δωρεάν σε όλο τον πλανήτη. Η εφαρμογή φέρνει το σπουδαίο παρελθόν μας στο σήμερα, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας του αύριο. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες AR, VR και AI ενώνονται με τις δυνατότητες του δικτύου 5G και δημιουργούν εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της καινοτομίας είναι η αναβίωση της Ιστορίας  «μπροστά» μας (στο κινητό ή στο tablet), με τον χρήστη να νιώθει σαν να βρίσκεται π.χ. στον Παρθενώνα και να περιηγείται στο εσωτερικό του μνημείου, λες και βρίσκεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Εκτός από τον Παρθενώνα, μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να θαυμάσουμε το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάστατη αναπαράσταση το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη, μνημεία που σήμερα δεν σώζονται.

Η εφαρμογή έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Μία λειτουργία πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης και μία λειτουργία με την οποία ο χρήστης μπορεί να θαυμάσει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις από την άνεση του σπιτιού του – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Για αυτό και η COSMOTE CHRONOS δεν εξυπηρετεί μονάχα τους επισκέπτες της Ακρόπολης, αλλά κάθε λάτρη της κλασικής αρχαιότητας, όπου και αν βρίσκεται αυτός. Μολονότι, οι χρήστες μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία, όπως είναι φυσικό, απογειώνεται. Και αυτό γιατί μέσα από τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Πιστή και ακούραστη βοηθός σε όλο αυτό το ταξίδι είναι η «Κλειώ», η ψηφιακή ξεναγός με τεχνητή νοημοσύνη σε μορφή avatar, που συνομιλεί μαζί μας και απαντά real time σε ερωτήματα σχετικά με τα μνημεία.

Η «Κλειώ» έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις με επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο περιεχόμενο και τελειοποιείται καθημερινά ανάλογα με τη χρήση. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η συσκευή μας συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Όλη αυτή η ψηφιακή κιβωτός γνώσης μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από ιδιώτες, όσο και από επαγγελματίες ξεναγούς για τον εμπλουτισμό της περιήγησης στην Ακρόπολη, ενώ αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία, σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Είναι διαθέσιμη στο Google play και στο Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARCore και ARKit. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

πηγη protothema.gr