Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Η Εφορία ξεκινά… σαφάρι για τους εικονικούς κατοίκους εξωτερικού

Στο στόχαστρο των φορολογικών αργών μπαίνουν όσοι έγιναν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αλλά δεν ακολουθούν όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως για παράδειγμα να διαβιούν τουλάχιστον 183 μέρες στο εξωτερικό, αποφεύγοντας τους υψηλότερους συγκριτικά με κάποιες χώρες συντελεστές φορολόγησης, τα τεκμήρια που ισχύουν εδώ και φυσικά τον έλεγχό τους.

Τους εικονικούς φορολογικούς μετανάστες αναζητούν οι αρχές, οι οποίοι αν και θα έπρεπε να ζουν τον περισσότερο χρόνο εκτός της χώρας, ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης πολλοί Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό, μεταφέροντας τη φορολογική τους κατοικία. Κάποιοι επέστρεψαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων (μειωμένος φόρος εισοδήματος κατά 50%), ενώ κάποιοι άλλοι που επίσης έχουν επιστρέψει ή ενδεχομένως δεν έφυγαν ποτέ διατηρούν τη φορολογική τους κατοικίας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έγιναν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αλλά δεν ακολουθούν όσα προβλέπει η νομοθεσία, όπως για παράδειγμα να διαβιούν τουλάχιστον 183 μέρες στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τους υψηλότερους συγκριτικά με κάποιες χώρες συντελεστές φορολόγησης, τα τεκμήρια που ισχύουν εδώ και φυσικά τον έλεγχό τους.

Οι κάτοικοι εξωτερικού σύμφωνα με τη νομοθεσία υποχρεούνται μόνο στη δήλωση του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Για αυτούς επί της ουσίας που έφυγαν οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν ελέγξουν τις καταθέσεις τους, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελέγχει εάν τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές διερευνούν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κανείς φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Ειδικότερα:

1. Να κατοικεί ο φορολογούμενος επί 183 ημέρες στο εξωτερικό.

2. Να είναι σε θέση να το αποδείξει με προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα. Για τους ανωτέρω δεν ισχύουν τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr