Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Η έκρηξη του πληθωρισμού «ροκάνισε» έναν μισθό – «Πονοκέφαλος» η ακρίβεια για τα νοικοκυριά

Ο εφιάλτης των ανατιμήσεων ψαλίδισε τα εισοδήματα του μέσου μισθωτό στερώντας του τουλάχιστον έναν μισθό μέσα στο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 1.046 ευρώ το 2022 συγκριτικά με το 2021 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει το μέσο ετήσιο μισθό σε σταθερές τιμές (μετά την επίδραση του πληθωρισμού) σε 16.174 ευρώ το 2022 (σε 14μηνη βάση) έναντι 17.220 ευρώ το 2021.

Στο μεταξύ, η φτωχοποίηση της λεγόμενης μεσαίας τάξης είναι φανερή στη μελέτη του ΙΟΒΕ για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που υποβλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. «Ο πραγματικός μέσος μισθός, σε συνέχεια σωρευτικής ανόδου κατά 25% την περίοδο 2000-2009, κατέγραψε συστηματική υποχώρηση την περίοδο 2010-2022, σωρευτικά κατά 30%, με αποτέλεσμα το 2022 να παραμένει σε πραγματικούς όρους 18% χαμηλότερος από το 2000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε πραγματικούς όρους, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο στον μέσο μισθό τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ερευνητικό Ινστιτούτο.

Ακριβή μου εκπαίδευση

«Φτερά» από την τσέπη για έναν στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έκανε και ένας μηνιαίος κατώτατος μισθός σε εκπαιδευτικές δαπάνες. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εργασίας μέτρησαν την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειακών προϋπολογισμών με τον εξετασιοκεντρικό τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος να φαίνεται πως οδηγεί τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην  τσέπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.

«Οι δαπάνες υποστήριξης της σχολικής επίδοσης σε φροντιστήρια, δομές εκμάθησης ξένων γλωσσών ή η υποστήριξη της διαβίωσης των φοιτητών εκτός της οικογενειακής εστίας, αξιολογούνται από τους ίδιους τους εργαζόμενους ως μη επιδεχόμενες εύκολα οποιαδήποτε μείωση, στον βαθμό που αυτές συνδέονται με τις όποιες προσδοκίες θετικής κοινωνικής κινητικότητας, μέσω της επιτυχούς σχολικής επίδοσης», επισημαίνει η ΓΣΕΕ τονίζοντας παράλληλα πως «είναι εμφανές ότι ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος συμβάλλει στην αύξηση του μεριδίου των ιδιωτικών δαπανών στην εκπαίδευση».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», του υπουργείου Εργασίας, ο μέσος μισθός το 2023 κατέγραψε αξιόλογη αύξηση καθώς διαμορφώθηκε σε 1.251€ από 1.176€ το 2022, αυξημένος κατά 6,34%. Αυτά σε ονομαστικούς όρους, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζει κανείς τις απώλειες από το ράλι του πληθωρισμού.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις

Με τους μισθούς να μην επαρκούν οι Έλληνες φαίνεται πως αναγκάζονται να βάλουν «χέρι» στα έτοιμα καθώς με την «αυγή» του 2024 παρατηρείται μείωση της τάξης των 5,2 δισ. στις καταθέσεις των νοικοκυριών. Η εκτεταμένη ακρίβεια σε όλη τη χώρα έκανε τις επιχειρήσεις να…σηκώσουν 3,167 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ τα νοικοκυριά «τράβηξαν» κοντά στα 2,07 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μείωση κατά 5.238 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 3.702 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.314 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2023.

Αύξηση κατά 1.536 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 1.060 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 2,9% από -14,6% τον προηγούμενο μήνα.

πηγή: www.in.gr