Πέμπτη
13
Ιούνιος
TOP

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μία νέα φάση – Ο εφιάλτης μιας νέας ενεργειακής κρίσης απομακρύνεται

Αυτόν τον μήνα, ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και γιγαντιαία δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν καύσιμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα πάνω. Αντ’ αυτού, συνέχισαν να πέφτουν.

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα ισχυρό σημάδι ότι μια νέα ενεργειακή κρίση σαν αυτή που εκτίναξε στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας και ώθησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ ανήκει στο παρελθόν.

Οι αγορές έλαβαν τα μηνύματα

Σύμφωνα με το bloomberg, η Ευρώπη επωφελείται από το γεγονός ότι πέρυσι συγκέντρωσε μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου ενώ καθοριστικό παράγοντα έπαιξαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο σχετικά ήπιος χειμώνας με εξαίρεση ορισμένα ψυχρά κύματα.

Κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι τιμές του φυσικού αερίου

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη που περιόρισε τη ζήτηση ενέργειας σε μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις όπως η Γερμανία.

Οι αγορές έλαβαν τα μηνύματα και σταθμίζοντας τα δεδομένα κρατούν τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς (του φυσικού αερίου) επί του παρόντος κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου στο 1/10 της τιμής αιχμής του 2022.

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ πατώντας στο www.in.gr