Σάββατο
11
Ιούλιος
TOP

Ερχεται «σούπερ Ελ Νίνιο» απειλώντας καλλιέργειες και ενέργεια – Στον ορίζοντα και πληθωριστικές πιέσεις

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει σχηματιστεί στον ισημερινό Ειρηνικό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μήνες έντονων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και ακραίες θερμοκρασίες που θα απειλήσουν κοινότητες σε όλο τον κόσμο, καθώς και την αγροτική παραγωγή και τα ενεργειακά δίκτυα.

Το κλιματικό φαινόμενο, που εντοπίστηκε από την Japan Meteorological Agency, είναι το πρώτο από το 2023 και ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί.

Σύμφωνα με την JMA, αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες και να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, παραμένοντας ενεργό τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο. Την έναρξη του Ελ Νίνιο επιβεβαίωσε επίσης η Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration.

Το Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από θέρμανση των υδάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία τροποποιεί τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες και επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Ακόμη και πριν από την επίσημη ανακοίνωση, οι επιπτώσεις του έγιναν ήδη αισθητές σε διάφορες περιοχές, από καθυστερημένη έναρξη των ινδικών μουσώνων έως προσωρινή διακοπή της αλιείας στο Περού.

Σύμφωνα με την US National Oceanic and Atmospheric Administration, η αναγνώριση του φαινομένου γίνεται όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 0,5°C τον μακροχρόνιο μέσο όρο για πέντε συνεχόμενες τριμηνιαίες περιόδους που επικαλύπτονται.

Ένα ισχυρό Ελ Νίνιο, το 1997, προκάλεσε τουλάχιστον 30.000 θανάτους και ζημιές περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Μια μελέτη του Dartmouth College το 2023 εκτίμησε ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του φαινόμενουo μπορούν να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.newmoney.gr πατώντας ΕΔΩ