TOP

Η φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών – Στα 1000 ευρώ μισθό τα 258 πηγαίνουν στο κράτος

Με την Ελλάδα να παραμένει στην 3η θέση από το τέλος στην ΕΕ ως προς τις μέσες αποδοχές και στην τελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη φορολογική επιβάρυνση στην εργασία που περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ «Taxing Wages 2025».

Το εισόδημα των εργαζομένων μετά φόρων αυξήθηκε στην πλειονότητα των χωρών μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το 2024 καθώς οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι. Η ανατροπή έρχεται μετά από δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού που περιόρισε την ανάκαμψη των εισοδημάτων και το σοκ της πανδημίας.

Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα χρηματοδοτούν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών παροχών, όχι πάντα με επιτυχία.

Η μέση φορολογική κλίμακα του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο για επτά από τους οκτώ τύπους νοικοκυριών αλλά για έξι από αυτούς τους τύπους νοικοκυριών η αύξηση δεν ήταν μεγαλύτερη από 0,05 ποσοστιαίες μονάδες (p.p.).

Η ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελλάδα ένας μισθωτός χωρίς παιδιά που κερδίζει τον μέσο μισθό πληρώνει φόρους και εισφορές που αντιστοιχούν στο 39,3% του συνολικού κόστους που επιβαρύνεται ο εργοδότης για αυτόν. Στο μέσο όσο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 34,9%, γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση μεταξύ 2023 και 2024 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε 20 χώρες, μείωση σε 15 και η κατάσταση έμεινε αμετάβλητη σε τρεις.

Στη χώρα μας η αύξηση ήταν της τάξης του 0,54% που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Πρακτικά, περισσότερο εισόδημα φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές.

Εκτός από το συνολικό ποσοστό επιβάρυνσης η έκθεση εξετάζει και την προσωπική φορολογική επιβάρυνση. Υπολογίζει το πόσο από τον μικτό μισθό του εργαζόμενου που πηγαίνει σε φόρο εισοδήματος και εισφορές εργαζομένου.

διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του www.in.gr πατώντας εδώ