Παρασκευή
9
Ιούνιος
TOP

Η γεωγραφική κατανομή των ανεμβολίαστων, που «ξέχασαν» να κάνουν rapid test

Στην τσιμπίδα της «ΕΡΓΑΝΗ» πιάστηκαν 21.000 εργαζόμενοι που δεν τήρησαν την υποχρέωση του rapid test και ειδικά του δεύτερου εβδομαδιαίου rapid test. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν άνεμβολίαστοι εργαζόμενοι που πήγαν στην εργασία τους, μην έχοντας υποβληθεί καθόλου σε test ή παρέλειψαν το δεύτερο rapid test.

To «MR» αποκαλύπτει τη γεωγραφική κατανομή των περιπτώσεων αυτών. Οι μισές -σχεδόν 9.622- εντοπίστηκαν στην Αττική, με «πρωταγωνιστή» τις περιοχές που υπάγονται στο τμήμα επιθεώρησης της Νέας Ιωνίας, καθώς για την περίοδο ελέγχου εντοπίστηκαν 2.056 περιπτώσεις. Πολλές οι περιπτώσεις και στον Ανατολικό Τομέα Αθηνών με 1.773 αλλά και ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 1.005.

Πολύ λιγότερες ήταν οι περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου οι «ξεχασιάρηδες» εργαζόμενοι ανήλθαν σε 1.694. με τις περισσότερες (713) να εντοπίζονται στο Δυτικό Τομέα. Πολλές περιπτώσεις υπήρξαν και σε νησιά, άρα και σε τουριστικές επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στον κλάδο. Συγκεκριμένα, στην Ρόδο εντοπίστηκαν 699 εργαζόμενοι, στο Ηράκλειο 1.205, στο Λασίθι 556.

Αρκετά τα περιστατικά και στη Θεσσαλία, η οποία βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο «κόκκινο» και παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι ρισκάρουν να παραλείψουν το testing. Εντοπίστηκαν 242 περιστατικά στη Μαγνησία και 339 στη Λάρισα.

Βέβαια από τα συνολικά στοιχεία που έχει στη διάθεση του το «MR», φαίνεται πως την τελευταία εβδομάδα της ελεγχόμενης περιόδου τα περιστατικά μη τήρησης του testing ήταν πολύ λιγότερα δείχνοντας πως πολλοί -ειδικά το πρώτο διάστημα- είχαν μπερδευτεί με το πρωτόκολλο του testing που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»,  το αναλυτικό αρχείο έχει φύγει ήδη από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Έτσι από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει και η διαδικασία επιβολής προστίμου. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν είτε μέσω email είτε μέσω συστημένης επιστολής για το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί.

Στη συνέχεια, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση εντός 5 ημέρων. Εφόσον δεν υπάρξει ένσταση από την πλευρά των εργαζομένων, τότε το πρόστιμο των 300 ευρώ βεβαιώνεται στο taxis μέσα στο 15νθήμερο. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι μέσα στο Δεκέμβριου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το «μπουγιουρντί».

Ο τιμοκατάλογος των προστίμων  

Εργαζόμενοι  

  • 300 – 600 ευρώ για πλήρες 8ωρο (300 ευρώ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 ευρώ την εβδομάδα). 
  • Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 150 ευρώ ανά τεστ.  

Εργοδότες 

  • Από τις 29 Οκτωβρίου οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν και αυτοί την υπεύθυνη δήλωση με τα rapid test των εργαζομένων τους.
  • Στην περίπτωση που ο εργοδότης παραλείψει τη δήλωση κινδυνεύει με πρόστιμο 2.000 ευρώ, ενώ για ψευδή δήλωση το πρόστιμο είναι ακόμη πιο τσουχτερό 10.000 ευρώ.

πηγη