Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να κάνει φαρμάκι τον καφέ – Φόβοι για σημαντική αύξηση της τιμής του

Η κλιματική αλλαγή προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στην ήδη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων λειτουργούν ως καταλύτης για την ανατροπή των προβλεπόμενων ποσοτήτων παραγωγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση από τις φυτείες καφέ μειώνεται, ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξημένες δαπάνες για την καλλιέργεια.

Αυτός ο παράγοντας απειλεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση. Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι οι τιμές του καφέ θα πλησιάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τους καταναλωτές. Οι οικονομικοί κύκλοι και οι ειδικοί της αγοράς εκφράζουν βαθύτατους φόβους για την εξέλιξη αυτή, καθώς αντιλαμβάνονται τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι λάτρεις του καφέ.

Η παραγωγή καφέ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς οι τιμές του καφέ ρομπούστα έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο καφές, αυτή η παγκοσμίως αγαπημένη απόλαυση, βρίσκεται σε κρίση λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, ιδίως στο Βιετνάμ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο.

Στα 2 δολάρια ανά λίβρα

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Καφέ (ICO), οι τιμές της ποικιλίας αυτής έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 2 δολάρια ανά λίβρα, με μια αύξηση 17% μόνο τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή η απότομη άνοδος έχει φέρει τις τιμές σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1979.

Οι δυσκολίες στην παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ οφείλονται κυρίως στη χαμηλή συγκομιδή τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει σοβαρά τις περιοχές παραγωγής, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού για την άρδευση και προκαλώντας ανησυχίες για τη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο για τον καφέ ρομπούστα έχουν παρουσιάσει αύξηση τιμών, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική προσφορά.

Έρχονται αυξήσεις στα καταστήματα

Η αύξηση των τιμών του καφέ ρομπούστα αναμένεται να επηρεάσει επίσης τις τιμές στα καταστήματα, με πιθανές επιπτώσεις στην καθημερινή οικονομική ζωή των ανθρώπων. Αν και οι ακριβείς επιπτώσεις παραμένουν να διαμορφώνονται, η αύξηση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και την καθημερινή ζωή των καταναλωτών.

Οι δυσκολίες στην παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ προκαλούνται από τη χαμηλή συγκομιδή τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τις περιοχές παραγωγής, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού για την άρδευση και προκαλώντας ανησυχίες για τη φετινή παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο για τον καφέ ρομπούστα έχουν επίσης παρουσιάσει αύξηση τιμών, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική προσφορά.

Η μείωση των αποθεμάτων καφέ, λόγω της αύξησης της ζήτησης, στην αγορά επηρεάζει τις τιμές. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του πράσινου κόκκου ρομπούστα αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2024 κατά 7,8%, ενώ η Βραζιλία, μια άλλη μεγάλη παραγωγός καφέ, είδε τις εξαγωγές της να αυξάνονται δραματικά. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για την παραγωγή και την προσφορά καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση των εξαγωγών των πράσινων κόκκων ρομπούστα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στην αγορά του καφέ. Τον Μάρτιο του 2024, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας τα 5,04 εκατομμύρια σάκους, σε σύγκριση με τους 4,68 εκατομμύρια σάκους τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της αγοράς να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της παραγωγής.

Καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους παραγωγής 2022/23, είχαν εξαχθεί συνολικά 23,1 εκατομμύρια σάκοι της ποικιλίας. Καταγράφηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές από τη Βραζιλία, η οποία παρέδωσε 0,85 εκατομμύρια σάκους τον Μάρτιο του 2024, σε σύγκριση με τους 0,11 εκατομμύρια σάκους τον Μάρτιο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 686%. Αυτή η αιφνίδια αύξηση των εξαγωγών από τη Βραζιλία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αντίδραση στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις τρέχουσες τιμές και τις αναμενόμενες τάσεις στο μέλλον.

πηγη imerisia.gr