Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Η κλιματική αλλαγή φέρνει σκληρότερους πολέμους – Εφιαλτική πρόβλεψη του ΔΝΤ

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί συγκρούσεις, αλλά επιδεινώνει τις υπάρχουσες ταραχές και άλλες υποκείμενες παθογένειες, όπως η πείνα και η φτώχεια.

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επιδεινώσει τις συγκρούσεις στα εύθραυστα και εμπόλεμα κράτη με αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και το κατά πολύ μειωμένο ΑΕΠ, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί έναν κατάλογο χωρών που καταγράφονται ως «εύθραυστα κράτη που πλήττονται από πόλεμο«. Σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 39, εκ των οποίων τα 21 βρίσκονται στην Αφρική. Η σημερινή έκθεση καλύπτει και τις 61 χώρες, που βρίσκονται στην λίστα αυτή από το 2006.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί συγκρούσεις, αλλά επιδεινώνει τις υπάρχουσες ταραχές και άλλες υποκείμενες παθογένειες, όπως η πείνα και η φτώχεια.

Αύξηση θανάτων κατά 10% – Ακόμη 50 εκατ. άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα

Οι θάνατοι από συγκρούσεις ως ποσοστό του πληθυσμού θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά σχεδόν 10% στις εύθραυστες χώρες μέχρι το 2060, σύμφωνα με το ΔΝΤ που επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επιπλέον να εξωθήσει άλλα 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε εύθραυστα κράτη στην πείνα μέχρι το 2060.

Παρότι αυξάνονται τα τεκμήρια της κλιματικής αλλαγής μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται σε ολόκληρο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, η εξασθενημένη οικονομία υπονομεύει την πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης.

Οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν ζητήσει οι πλουσιότερες χώρες να έχουν μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά για να βοηθήσουν τα κράτη τους να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να πραγματοποιήσουν την μετάβαση σε μια πιο πράσινη ενέργεια, δεδομένου ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες έχουν ένα αναλογικά μικρότερο μερίδιο των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ίδιοι αναμένεται να επιχειρήσουν να επιτύχουν μια ενιαία διαπραγματευτική θέση για το κλίμα κατά την Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα από τις 4 ως τις 6 Σεπτεμβρίου ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου.

Πηγή ΑΜΕ ΜΠΕ