Παρασκευή
9
Δεκέμβριος
TOP

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πύλου-Νέστορος για την αύξηση των δημοτικών τελών  και τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πύλου-Νέστορος για την αύξηση των δημοτικών τελών  και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Παραμονές της νέας χρονιάς, με τηλεδιάσκεψη και χωρίς να έχει ειδοποιηθεί η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφάσισε η δημοτική αρχή, με την συνδρομή της παράταξης Κανάκη, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 50% στο όνομα του ΣΔΙΤ που παραδίδει τα σκουπίδια για εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Ένα ακόμη, αυτή τη φορά πρωτοχρονιάτικο δώρο, από τα πολλά «επενδυτικά προγράμματα», που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό του Δήμου στο κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκείμενη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα, μέσω των ανταποδοτικών τελών, από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, το κόστος για την ετήσια διαχείριση των απορριμμάτων από 30.000-50.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα εκτοξεύεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Με βάση τα παραπάνω, η καταψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών από τη παράταξη Καφαντάρη μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί καθώς η σύμβαση για τα σκουπίδια υπογράφηκε επί δημαρχίας του και στέλνει, μέσω Καρβέλα, το λογαριασμό στο λαό.
Οι ισχυρισμοί Καφαντάρη ότι θα έβρισκε από αλλού την επιπλέον χρηματοδότηση είναι εκ του πονηρού. Η πρεμούρα τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης να παραδώσουν τα σκουπίδια για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαια φαίνεται και από την υπερψήφιση της αύξησης των δημοτικών τελών από την παράταξη Κανάκη, γιατί δήθεν «δε μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό». Είναι φως φανάρι ότι και η σημερινή και η προηγούμενη δημοτική αρχή υλοποιούν όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για να χαρατσώσουν τους δημότες και να παρουσιάσουν έργο στην Κυβέρνηση, την Περιφερειακή Αρχή και τους Εργολάβους, αντί να στραφούν αγωνιστικά, συσπειρώνοντας το λαό της περιοχής ενάντια στο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων διεκδικώντας χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, των κονδυλίων συνολικά που έχει ανάγκη και δικαιούται ο δήμος. Η πείρα από τη διαχείριση των σκουπιδιών τόσο από πλευράς Δήμου Πύλου – Νέστορος όσο και πανελλαδικά δείχνει ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει στο επίκεντρό της το πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι ίδιες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλόλητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ποιο είναι όμως το εμπόδιο; Είναι τα κέρδη που πρέπει να διασφαλιστούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η λογική της «κονόμας» για τους λίγους, που είναι ο βασικός νόμος του καπιταλισμού. 
Είναι η δεσπόζουσα περιβαλλοντική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης του «πληρώνω όσο πετάω», της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο διεκδικούμε τη διαμόρφωση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, νέου Εθνικού (Κεντρικού) Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και με βάση αυτόν να καταρτιστούν νέα Περιφερικά Σχέδια διαχείρισης, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
 • Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε διαχείριση και αποκομιδή, την απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στον εν λόγω τομέα
 • Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά τους μέσω σταθμών μεταφόρτωσης 
• Την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών 
• Άμεσα να προωθηθούν ουσιαστικές δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων
 • Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη στο όνομα της διαχείρισης των απορριμμάτων σαν Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε, όχι απλά τη μη αύξηση των δημοτικών τελών, αλλά την κατάργηση τους για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Να μειωθούν δραστικά για τα λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, όλους όσους πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό να οργανωθεί σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και να χαράξει το δικό του δρόμο, μέσα από τους συλλόγους του να παλέψει ενάντια στα νέα χαράτσια της Δημοτικής Αρχής.”