Δευτέρα
26
Φεβρουάριος
TOP

Η ώρα της κάλπης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – LIVE οι εξελίξεις (video)

Στις 7 άνοιξαν οι κάλπες και για 12 ώρες οι πολίτες θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.467 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας. Σε εξέλιξη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, βρίσκεται η εκλογική διαδικασία  με τους πολίτες να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια, προκειμένου να αναδείξουν την κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Συνολικά 36 κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων διεκδικούν την ψήφο μας. Είναι οι πρώτες εκλογές, από το 1990, στις οποίες δεν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα.
Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών. Αυτό μπορούν να το βρουν με λίγα κλικ, στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ. Ακόμα και χωρίς τον εκλογικό αριθμό, μπορούν να βρουν το σχολείο στο οποίο θα μεταβούν.

Μάθε πού ψηφίζεις

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε ποιό σχολείο είναι το εκλογικό σας κέντρο: όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις».

• Μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε, καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800.

Όπως εχθές έτσι και σήμερα Κυριακή, 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγεται σε κάθε εκλογική περιφέρεια ορίστηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 8/2023 (Α΄ 16). Πρόκειται για την κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της Χώρας, δοθέντος ότι οι υπόλοιπες 15 έδρες καλύπτονται από τους βουλευτές Επικρατείας.

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Ειδικότερα: 

Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η ταυτοποίηση ψηφοφόρων γίνεται με:

* Ταυτότητα

* Διαβατήριο

* Άδεια οδήγησης

* Ατομικό βιβλιάριο υγείας

* Εφαρμογή wallet στο κινητό (gov.gr)

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται ζωντανά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα μετά την αποστολή τους, στο Υπουργείο, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αρκετά νωρίς σε σχέση με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Μάλιστα μετά τις 21:30 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας, αφού οι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, για το τι θα «δείξουν» οι κάλπες.

Μέσω αυτής, τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2023

ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε απευθείας σύνδεση με την Κηφισιά ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο.

ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Λίγο μετά τις 09.55 περίπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης προσήλθε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431) για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

“Ήρθα εδώ για να ασκήσω τα εκλογικά μου δικαιώματα, στον τόπο καταγωγής μου, στο Αρκαλοχώρι για να υπογραμμίσω ποιο ήταν το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού […] Ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα και είμαστε εδώ στη νέα αυτή προσπάθεια να στα προσφέρουμε”.

ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

  

ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Κυριακής προσήλθε στις κάλπες ο γραμματέας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοτικό σχολείο του Περάματος. Εξερχόμενος μίλησε για την “μαγική στιγμή” τα 1-2 λεπτά πίσω από το μπλε παραβάν, στιγμή κατά την οποία, όπως σημείωσε, εξασφαλίζει μία ελπίδα κυρίαρχης απόφασης, καλώντας τους πολίτες να μην απέχουν.

πηγη news247

Στο 27ο και 30ο δημοτικά σχολεία στην Κυψέλη ψήφισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα δήλωσε ότι «Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας – Νέο ύφος και ήθος διακυβέρνησης (…) «οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να αλλάξει η χώρα» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η αλλαγή είναι στα χέρια του λαού μας».

AΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ DOODLE ΤΗΣ GOOGLE

Τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας αποφάσισε να τιμήσει σήμερα Κυριακή (21.05.2023) η Google με το Doodle της.

Όπως αναφέρεται στο Doodle της Google, είναι οι πρώτες εκλογές από το 1990 στις οποίες δεν θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που καταργήθηκε με τον νόμο 4406/2016, αλλά εκείνο της απλής αναλογικής.

ΣΤΟ 79,6% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.

ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Στην Μεσσηνία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και όπως πάντα και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο στο 384 εκλογικό τμήμα, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Αντώνης Σαμαράς με αρκετό κόσμο να σπεύδει να τον χαιρετίσει και να συνομιλεί μαζί του, αρκέστηκε μόνο να πει «όλα θα πάνε καλά».

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 

Καθ’όλο το Σαββατοκύριακο, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με τις εκλογές, όπως και το κεντρικό κτίριο της έδρας, στην Τρίπολη, θα λειτουργούν κανονικά. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα διοικητήρια των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων. Στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στην Τρίπολη, θα βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, προετοίμασε και προώθησε στους δήμους, το εκλογικό υλικό. Συγχρόνως, η συγκεκριμένη Διεύθυνση είναι σε ετοιμότητα για ότι άλλο απαιτηθεί. Η ίδια Διεύθυνση, θα έχει την αρμοδιότητα για την συγκέντρωση και την μετάδοση των αποτελεσμάτων μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

1.651 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Συνολικά, σ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, θα λειτουργήσουν 1.651 εκλογικά τμήματα.

Τα εκλογικά τμήματα, ανά Περιφερειακή Ενότητα, έχουν ως εξής:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Αριθμός Εκλογικών Τμημάτων 219 / Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών 1 Μεικτό

ΑΡΚΑΔΙΑ: Αριθμός Εκλογικών Τμημάτων 348 / Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών 1 Μεικτό

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Αριθμός Εκλογικών Τμημάτων 315 / Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών 1 Μεικτό

ΛΑΚΩΝΙΑ: Αριθμός Εκλογικών Τμημάτων 283 / Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών 1 Μεικτό

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Αριθμός Εκλογικών Τμημάτων 486 / Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών 1 Αμιγές

Σταυροδοσία

Κάθε εκλογέας, μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του, υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους, στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

Εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 1 έως 3 βουλευτές: έναν (1) σταυρό

Εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως 7 βουλευτές: δύο (2) σταυρούς

Εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως 12 βουλευτές: τρεις (3)  σταυρούς

Εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 13 βουλευτές: τέσσερις  (4) σταυρούς

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου, στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης  Μαΐου 2023, έχουν οι πολίτες, ‘Ελληνες και Ελληνίδες, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων έως και την 28 Φεβρουαρίου 2023 και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα.