Παρασκευή
24
Μάρτιος
TOP

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας στο πλευρό των αγροτών

Δήλωση στήριξης της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας προς τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της χώρας και στις διεκδικήσεις τους για έναν βιώσιμο πρωτογενή τομεά. Υποστήριξη με πάγια αιτήματα που θα ανακουφίσουν και θα δώσουν προοπτική στον τόπο.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, ο Πρωτογενής τομέας οδηγείται ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση. Οι ήδη ασχολούμενοι με τον κλάδο αδυνατούν να συνεχίσουν το έργο τους καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης, ενώ νέοι επίδοξοι αγρότες φοβούνται να ασχοληθούν διότι η επιλογή αυτή εγκυμονεί κινδύνους και δεν αποτελεί ένα στέρεο βήμα ικανό να αποφέρει τα απαραίτητα στους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως οι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα εργάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, 365 ημέρες τον χρόνο για να προσφέρουν τα απαραίτητα αγαθά στην Ελληνική κοινωνία  ανεξαρτήτως των καιρικών φαινομένων (ζέστη, χιόνια, βροχές) τα οποία αρκετές φορές δεν αποτελούν σύμμαχό τους.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σπάνια, όμως εξαιτίας της οικολογικής κρίσης έρχεται αντιμέτωπη με αρκετά εξ’ αυτών τα τελευταία έτη. Συγκεκριμένα, ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται εκτεθειμένος στα φαινόμενα αυτά, όπως ο παγετός που ταλάνισε την χώρα τον περασμένο μήνα. Αρκετοί από τους γεωργικούς παραγωγούς έχασαν τις περιουσίες τους είτε λόγω της καταστροφής των γεωργικών καλλιεργειών τους, είτε καθώς δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά των προϊόντων τους. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά ολιγώρησε καθώς ο κρατικός μηχανισμός και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν την όλη κατάσταση ενώ δήλωναν έτοιμοι. Επιπροσθέτως, ήταν εμφανής η καθυστέρηση ανακοίνωσης μέτρων στήριξης προς τους απασχολούμενους του τομέα αυτού. Βέβαια τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν δεν επενδύουν σε βάθος και στην λύση του προβλήματος αλλά είναι μόνο επιφανειακά και κυρίως για το θεαθήναι.

Οι αγρότες οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να μένουν απροστάτευτες στο έλεος της κακοκαιρίας και εν συνεχεία δεν εξέλαβαν την απαραίτητη βοήθεια της κυβέρνησης έχουν βγει διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους αιτούμενοι τα ακόλουθα:

 Να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν από τον παγετό στο 100% της πραγματικής ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας, με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό.

 Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά σε παραγωγή – φυτικό – ζωικό κεφάλαιο

 Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στο 50% στο αγροτικό ρεύμα.

 Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

 Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

 

Ως ΠΑΣΠ, σεβόμενοι το εργατικό κίνημα και αναγνωρίζοντας την προσφορά του πρωτογενούς τομέα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας, επικροτούμε την κίνηση των αγροτών και στεκόμαστε στο πλάι τους με αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέδειξε για ακόμα μια φορά την ανικανότητα της να παρέχει τα κατάλληλα μέτρα στήριξης γεγονός το οποίο ως ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΧΑΣΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ”