TOP

Η Πελοπόννησος στη νέα εποχή -Ξεκίνησε και η ΜΕΑ της Λακωνίας -Με την υπογραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα ακόμη σπουδαίο έργο (video)

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σκάλα Λακωνίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΜΕΑ Λακωνίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και των Μ.Μ.Ε., είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας και να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που λαμβάνει πλέον χώρα και στη Λακωνία.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση  στη Μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), που περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και αναπτύσσεται σε 3 Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων κλπ.).

Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του έργου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται πλέον στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά,  εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τη λειτουργία και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας γίνεται ακόμη ένα βήμα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από αυτό το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, ιδίως για την τοπική κοινωνία. Από την αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώνται ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, παράγεται πράσινη ενέργεια για τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας, κ.ά. Αποτελεί ζητούμενο για την Πολιτεία η υλοποίηση περισσότερων έργων με αυτά τα χαρακτηριστικά. Έργων, δηλαδή, που να έχουν στον πυρήνα τους πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, δήλωσε: «Είναι σπουδαίο επίτευγμα το πάντρεμα τεχνολογίας αιχμής  με τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και τις ικανότητες του ελληνικού τεχνικού κόσμου καθώς και η συνεργασία της περιφέρειας με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο το οποίο θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με τη συμμετοχή και το ανθρώπινο δυναμικό μας όλες τις προσπάθειες, οι οποίες, όπως αυτή η σύμπραξη, θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των Πελοποννησίων».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκος, δήλωσε: «Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δημιουργούμε μεθοδικά ένα δίκτυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων όπως αυτή της Λακωνίας. Οι μονάδες αυτές θα μας βοηθήσουν από ουραγούς στην επίτευξη των στόχων για την ανακύκλωση και την ταφή σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, να γίνουμε πρωτοπόροι μέχρι το 2030. Παράλληλα απαλλάσσουμε τη χώρα από παράνομες χωματερές που στην περίπτωση της Πελοποννήσου είχαν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απαλλάσσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους από τα ντροπιαστικά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Προέδρος ΦΟΔΣΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, δήλωσε: «Το δεύτερο μεγάλο βήμα για μια Περιφέρεια Πελοποννήσου  πρότυπο στην διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σήμερα με την επίσημη έναρξη της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ της Ενότητας 3 στον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με απόλυτη βεβαιότητα σε λίγους μήνες θα είναι η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας. Ο ΦOΔΣΑ Πελοποννήσου εκπροσωπώντας τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης θα είναι πρωταγωνιστής ώστε η Κυκλική Οικονομία και η Πράσινη Επιχειρηματικότητα να αποτελέσουν τους  πυλώνες μιας Βιώσιμης Ανάπτυξης την επόμενη πενταετία. Προσδοκώντας στη συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας με όλους τους Ευρωπαϊκούς, Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς, της συνεργασίας που έφερε αυτό το αποτέλεσμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων μετατρέποντας την περιοχή μας από ουραγό σε πρωτοπόρο είμαστε βέβαιοι ότι η Πελοπόννησος – μια Περιφέρεια που διαθέτει συντριπτικά πλεονεκτήματα όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – θα πάρει σύντομα τη θέση που της αξίζει».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε: «Παραμένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, επιτυγχάνουμε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει και την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε, κατασκευάζουμε και να λειτουργούμε έργα ΣΔΙΤ, συμβάλλουμε πολλαπλώς στην ευημερία της Πελοποννήσου, προστατεύοντας την υγεία κατοίκων και επισκεπτών, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της και τονώνοντας την οικονομία και την απασχόληση. Είμαστε περήφανοι που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για ακόμα μία φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υλοποιώντας στο ακέραιο όσα έχει υποσχεθεί».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Ξηροκάμπια

Στη Σκάλα Λακωνίας μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όπου και παρέστη σε ειδική εκδήλωση για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου στον χώρο της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα.

8c03b437 b518 47e4 8f10 e20c93ff082b

Στην εκδήλωση την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

7b4f90a0 3516 4b94 922b 16fd397debee

Κατά την ειδική εκδήλωση, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, του ΦοΔΣΑ, και της αναδόχου εταιρείας, έγινε ενημέρωση για την έως τώρα πορεία της ΣΔΙΤ και τις υποδομές που έπεται να υλοποιηθούν, όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

ΤΑ ΟΣΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Χαρακτηριστικά και τα όσα σημείωσε στην τηλεόραση Best, ο Γιώργος Αγραφιώτης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα η οποία σηματοδοτεί ένα καλύτερο μέλλον για την Πελοπόννησο…

«Είναι σημαντική στιγμή για εμάς. δουλεύουμε 10 χρόνια αυτή την υπόθεση η οποία πέρασε από 100 κύματα. Χαμογελάμε με ευχαρίστηση είναι ότι τελειώνουμε σιγά σιγά ένα πάρα πολύ καλό έργο, το μεγαλύτερο της χώρας, ίσως το σημαντικότερο της Ευρώπης, αλλά το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει αποκτήσει τη σύμφωνη γνώμη των αυτοδιοικητικών, των θεσμικών και των πολιτών της Πελοποννήσου. Αυτό το έργο πια το έχει αγκαλιάσει όλη η Πελοπόννησος. Αυτό είναι δικαίωση για εμάς!»

Ο κ. Αγραφιώτης τόνισε ότι το έργο στην ουσία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα των κατοίκων της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας την ουσία του ΣΔΙΤ που δεν είναι άλλο από «τη στενή συνεργασία του αναδόχου με το δημόσιο, με την αναθέτουσα αρχή και τελικά με τους πολίτες. Αυτό το σημείο παλέψαμε και το κερδίσαμε και το έργο έχει την αποδοχή όλων. Πρέπει να είμαστε πλάτη με πλάτη…

Το έργο αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται. Αλλά από ‘δω και πέρα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά σε στενή με συνεργασία με τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές στην Πελοπόννησο ώστε όλα τα οφέλη να γυρίσουμε πίσω στην κοινωνία.»

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2024 ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σέ ότι αφορά στην μονάδα της Μεσσηνίας όπως σημείωσε ότι μέχρι «το τέλος χρονιάς θα είναι έτοιμη». Υπήρξαν όπως είπε «σημαντικές αβλεψίες του στενού δημόσιου τομέα, όχι της Περιφέρειας και των Δήμων που οδήγησαν σε καθυστερήσεις . Από το καλοκαίρι που μας πέρασε τα τυπικά προβλήματα έχουν λυθεί και η εταιρεία μας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με τη γνωστή δυναμικότητα που έχει θα καταφέρει να τελειώσει και αυτό το έργο μέσα στο 2024.»