Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης και η τραπεζική αυτοκρατορία των 300 δισ.

Είναι ο επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας μιας από τις μικρότερες χώρες του κόσμου αλλά και μιας δυναστείας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετρά ιστορία σχεδόν 1.000 ετών, έχοντας επιβιώσει από πολέμους, πλημμύρες και σκάνδαλα. Η χρηματοοικονομική αυτοκρατορία πίσω από τον πρίγκιπα Χανς-Άνταμ του Λιχτενστάιν ανθίζει, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: Διαχειρίζεται τα χρήματα των υπερ-πλούσιων του κόσμου.

Η LGT Group, η εταιρεία private banking και asset-management  της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 306 ελβετικών φράγκων (334 δισ. δολαρίων), εμφανίζοντας αύξηση 6% από τα τέλη του περασμένου έτους.

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις εξωτερικές επενδύσεις από το 2021, με πιο πρόσφατη την εξαγορά μονάδας διαχείρισης funds της Abrdn. Μάλιστα, όπως λέει στο Bloomberg o Olivier de Perregaux, CEO της LGT Private Banking, η εταιρεία εξακολουθεί να κοιτάζει και για άλλες εξαγορές. «Ωστόσο, εστιάζουμε κυρίως στην οργανική ανάπτυξη».
Η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης και η τραπεζική αυτοκρατορία των 300 δισ.-1
φωτ.: AP

Η ανάπτυξη της LGT συμβαδίζει με την «επιστροφή» του Λιχτενστάιν, ενός μικροσκοπικού ορεινού κράτους με 39.000 κατοίκους που κάποτε θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου. Όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν ήταν κάποτε γνωστό για τους νόμους του περί τραπεζικού απορρήτου, αλλά τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε σημαντικά τη διαφάνεια, αφότου κλεμμένα δεδομένα της LGT χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά φοροφυγάδων το 2008.

Τότε, η LGT, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του Λιχτενστάιν, είδε τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει την τάση το 2010. Από τα τέλη του 2010 έως το 2012, πέτυχε να προσελκύσει καθαρές εισροές περίπου 22 δισ. ελβετικών φράγκων.

Σήμερα, η LGT είναι ανάμεσα στις εταιρείες που προσελκύουν εργαζόμενους της Credit Suisse, αφότου η ελβετική τράπεζα κατέρρευσε και εξαγοράστηκε από την UBS, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό της να φτάνει στα 5.000 άτομα.

Η δυναμική της εταιρείας βοηθά τον πρίγκιπα Χανς-Άνταμ να ανέβει στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων, ενισχύοντας το προφίλ του 78χρονου ως του πλουσιότερου γαλαζοαίματου της Ευρώπης.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο πρίγκιπας είναι ο 215ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία περίπου 9,2 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές του έτους, έχει κερδίσει 71 θέσεις στο Bloomberg Billionaires Index.

Σε αντίθεση με τους άλλους μονάρχες της Ευρώπης, όπως ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο πρίγκιπας του Λιχτενστάιν έχει στην ιδιοκτησία του προσωπικά τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας. Πρόκειται για την παλαιότερη περιουσία από αυτές που παρακολουθεί το Bloomberg για την κατάταξή του. Ο πλούτος του πρίγκιπα και της βασιλικής οικογένειας προήλθε από γη, η οποία αγοράστηκε τον 12ο αιώνα και σε κάποια στιγμή περιελάμβανε ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Γερμανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας. Η LGT ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1921 με 10 υπαλλήλους και μία δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αγοράστηκε από την βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Χανς-Άνταμ πήρε τα ηνία της LGT τη δεκαετία του 1970, όταν ο πατέρας του του ανέθεσε την αναδιοργάνωση της οικογενειακής αυτοκρατορίας, που βρισκόταν τότε σε άσχημη κατάσταση, λόγω των απαλλοτριώσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και της κακοδιαχείρισης. Εκείνος, που είχε θητεύσει ως μαθητευόμενος σε τράπεζα του Λονδίνου, αφότου σταθεροποίησε την εταιρεία,  ενορχήστρωσε την επέκτασή της στο εξωτερικό, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ το 1986, λίγο πριν να στεφθεί πρίγκιπας του Λιχτενστάιν.

Πέραν της LGT, της οποίας ο πρίγκιπας και η οικογένειά του είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες, η βασιλική δυναστεία του Λιχτενστάιν έχει επίσης στην κατοχή της γη και ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα κάστρο με θέα στον Ρήνο.  Επίσης, έχουν «χτίσει» μία μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, που περιλαμβάνει κομμάτια των Anthony van Dyck, Peter Paul Rubens και Bartolome Esteban Murillo.

Ο δεύτερος γιος του πρίγκιπα Χανς-Άνταμ, ο 54χρονος Max, που είχε δουλέψει στην JP Morgan ως τραπεζίτης, είναι τώρα ο πρόεδρος της LGT Group.

www.moneyreview.gr