Σάββατο
13
Απρίλιος
TOP

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε με παράσημο την Βίκυ Καρέλια (video)

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βράβευσε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο με παράσημα τέσσερις προσωπικότητες για την προσφορά τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα παράσημα:

-του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο,
-του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας στην κα Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον κ. Αλβέρτο Μπουρλά
-του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιίας στην κα Βικτωρία – Μαργαρίτα Καρέλια.

«Τιμάμε 4 σπουδαίους Έλληνες για την προσφορά τους στην πατρίδα. Όλοι τους έχουν πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία διακρίσεων και προσφοράς στον συνάνθρωπο», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Η τελετή βράβευσης στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Λινός-Αλέξανδρος Σισιλιάνος είναι καθηγητής στη Νομική Αθηνών και ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διακρίθηκε για το μεγάλο του επιστημονικό έργο στο Δημόσιο Δίκαιο, ενώ εξέδωσε μεγάλο αριθμό ιστορικών αποφάσεων που εξέλιξαν τη νομική επιστήμη. Μεταξύ άλλων, είναι μέλος Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των διακρίσεων, ενώ το 2020 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Εμφανώς συγκινημένος όταν παρέλαβε το παράσημο, ευχαρίστησε στο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας την Ελληνική Πολιτεία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικογένειά του που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά, CEO της Pfizer, ήταν αυτός «που έδωσε μια ανάσα για την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει την πανδημία» και «η πορεία του αποτέλεσε μια νίκη της επιστήμης για το κοινό καλό», όπως ήταν η προσφώνηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Έκανε το αδύνατο δυνατό για όλη την υφήλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος, ενώ εξήρε τον καθοριστικό του ρόλο για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο ίδιος, δε, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, δημιουργώντας μεταξύ άλλων δύο ερευνητικά κέντρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διάκριση είναι η σημαντικότερη που έχει λάβει ποτέ, καθώς «προέρχεται από την πατρίδα και την Ελληνική Πολιτεία». «Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκα σε αυτή τη θέση και μπόρεσα να προσφέρω», σημείωσε.

Η Αλίκη Περρωτή-Κωνσταντοπούλου διέτρεξε μια ζωή «κοινωνικής προσφοράς», ενώ υπήρξε «μια μόνιμη εθελόντρια σε έναν βίο ανιδιοτέλειας», όπως ανέφερε για αυτήν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το παράσημο το παρέλαβε η εγγονή της, η οποία τόνισε ότι πάντα η μεγάλη της χαρά ήταν να προσφέρει ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. «Δείχνει τον δρόμο στη νέα γενιά, να μην ξεχνάμε να στηρίζουμε την πατρίδα και τους συνανθρώπους μας», ανέφερε η εγγονή της. Ο πατέρας της Αλίκης Περρωτή-Κωνσταντοπούλου ήταν κατασκευαστής με μεγάλο έργο, ενώ σε αυτήν αποδίδεται η κατασκευή του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου και πολλές δωρεές τόσο σε διάφορες σχολές, μεταξύ αυτών της Σχολής Ευελπίδων, όσο και σε υγειονομικά κέντρα, όπως το Ναυτικό Νοσοκομείο.


Η Βικτωρία-Μαργαρίτα Καρέλια, «στυλοβάτης» του Λυκείου των Ελληνίδων, συνδύασε το ταξίδι της ζωής της με το ταξίδι στην προσφορά στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Μεταξύ άλλων, έχει ιδρύσει ένα μουσείο με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές. «Συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική αναβάθμιση της Καλαμάτας, όπου εκτίθεται η προσωπική της συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές, που αποτελεί μια μεγάλη προσφορά στη διάσωση της λαϊκής μας κληρονομιάς», αναφέρθηκε σχετικά. Η ίδια, παραλαμβάνοντας το παράσημο ανέφερε: «Προσπάθησα πάντα να δώσω ότι περισσότερο μπορούσα για το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας. Έμαθα ότι το να προσφέρεις είναι πιο μαγευτικό από το να εισπράττεις. Νιώθω τυχερή για αυτή την τιμή, γιατί πολλοί έχουν προσφέρει, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία αυτής της διάκρισης».

Πηγή: iefimerida.gr