Γράφει η Σωτη Τριανταφυλου
«Πριν από λίγες ημέρες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι στην Κωνσταντινούπολη. Στις κερκίδες οι οπαδοί κράδαιναν τουρκικές σημαίες, τραγουδούσαν πατριωτικά άσματα και επεδείκνυαν μεγάλα πορτρέτα των ινδαλμάτων τους.
Δεν επρόκειτο για ποδοσφαιριστές, αλλά για τους Οθωμανούς σουλτάνους Μεχμέτ Β´ και Σελίμ Α´, καθώς και για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άψογη κουστουμιά και τα γνωστά πλέον γυαλιά ηλίου στιλ Top Gun.
Όταν ο Ερντογάν εμφανίστηκε live στο στάδιο, το πλήθος άρχισε να παραληρεί με μυστικιστικό ζήλο· η ασιατική προσωπολατρία είχε ως υπόκρουση αποσπάσματα από ομιλίες του προέδρου. «Στέκομαι υπερήφανα δίπλα στους νέους, μαζί με τους σουλτάνους», είπε προτού ξεκινήσει την ημίωρη ομιλία του προς τη «γενιά των ευσεβών» που είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη για το θερινό συνέδριο της ισλαμικής ΜΚΟ Tügva (Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας, Türkiye Gençlik Vakfi). Ανάμεσα σε ευλογίες και δεήσεις στον Αλλάχ, ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε ότι περισσότεροι από 700.000 μαθητές γυμνασίου συμμετείχαν φέτος στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του εν λόγω οργανισμού.
Το Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας ιδρύθηκε το 2014, έναν χρόνο μετά τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί, με στόχο τη διάδοση των ιδεών του κυβερνώντος ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στους νέους εντός και εκτός της Τουρκίας.
Στόχος του ιδρύματος, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του δεύτερου γιου του προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, είναι η εκρίζωση της κοσμικής και κεμαλικής κουλτούρας, η οποία θεωρείται διεφθαρμένη και δυτικοποιημένη, και η διαπαιδαγώγηση των νέων στις κορανικές σπουδές και στην ισλαμική ηθική, στον αθλητισμό και στις τέχνες.
Στην ομιλία του στο στάδιο της Γαλατασαράι, ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Ισμαήλ Μπεσιντζί, επαίνεσε «έναν οργανισμό που ενισχύει το πνεύμα της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης», τονίζοντας ότι «το Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι σχολείο, κατευθυντήρια αρχή, πολιτισμός σε κίνηση, σκοπός, στάση, οίκος υψηλής ηθικής». Παραλλήλως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέλη της Tügva ανήρτησαν φωτογραφίες τους με μπλουζάκια της ΜΚΟ να παρελαύνουν δίπλα σε Οθωμανούς στρατιώτες που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Με λίγα λόγια, η Tügva εμφανίζεται ως ένας μαχητικός στρατός πιστός στον Ερντογάν.
Οι τουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Tügva λειτουργούν με ευρωπαϊκά κεφάλαια. Από το 2020 η Tügva έχει εισπράξει τουλάχιστον 700.000 ευρώ σε χρηματοδότηση Erasmus+, ενώ από το 2021 χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με ποια λογική; Με καμία λογική· οι θεσμοί της ΕΕ συμβάλλουν στην αυτοκτονία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ωστόσο, η νομική δικαιολογία είναι ότι η Tügva έχει ιδρύσει μια «Ακαδημία Νέων Διπλωματών», στην οποία έχει προσδώσει ευρωπαϊκή φυσιογνωμία προσελκύοντας συμμετέχοντες από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι δήθεν Ευρωπαίοι «συμμετέχοντες» έχουν μεν ευρωπαϊκή υπηκοότητα, αλλά είναι μουσουλμάνοι που ενσωματώνονται πρόθυμα στις «κατασκηνώσεις δράσης» της ΜΚΟ, όπου κατηχούνται και ενθαρρύνονται να «διεξάγουν τζιχάντ».
Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία· κλιμακώνουν με χαρακτηριστική αμεριμνησία τη στήριξη της ισλαμιστικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2021 Τούρκος δημοσιογράφος Mετίν Τζιχάν, που σχολίασε αυτές τις διασυνδέσεις (καθώς και τις συνεχιζόμενες εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας-Ισραήλ παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν για το αντίθετο), αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης έξι ετών και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία· σήμερα ζει στο Βερολίνο, δηλαδή στη χώρα που πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση οργανώσεων φιλικών προς τον Ερντογάν. Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ειρωνεία· κλιμακώνουν με χαρακτηριστική αμεριμνησία τη στήριξη της ισλαμιστικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη: για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2025, ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης χρηματοδότησε εξαήμερη διαμονή νέων στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία πήραν μαθήματα Κορανίου.
Το Tügva διαχειρίζεται ένα δίκτυο από τουλάχιστον 400 παραρτήματα και δεκάδες φοιτητικές εστίες στην Τουρκία που διευθύνουν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία: στην περιοχή του Παρισιού, στην Αλσατία και στα περίχωρα της Λυόν.
Αλλά, δεν είναι το μοναδικό ίδρυμα που προωθεί το όραμα και τα έργα του Ερντογάν. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις Türgev, Seta, IHH, Önder, Kadem, Ensar και Nur είναι συνδεδεμένες με θρησκευτικές αδελφότητες, ευημερούν χάρη στη στήριξη από το AKP και τσεπώνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη διεθνή δράση τους. Από αυτές τις οργανώσεις προκύπτουν στελέχη για τον κρατικό μηχανισμό και για τα διπλωματικά σώματα στην Τουρκία: μια σύσταση από τέτοια ΜΚΟ είναι πιο χρήσιμη από ένα πτυχίο για θέση στους τομείς της Άμυνας, της Εκπαίδευσης ή της Δικαιοσύνης.»
Ο Ερντογαν προωθεί σταθερά ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ εκτός Τουρκίας και η Ευρώπη κοιμάται όρθια.
πηγη True Democrac FB