Δευτέρα
25
Οκτώβριος
TOP

Ηχηρό μήνυμα της ΠτΔ από την Τρίπολη: «Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» (pics & video)

Ηχηρό και επίκαιρο ήταν το μήνυμα που έστρειλε προς κάθε κατεύθυνση από την Τρίπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία παρευρέθη στις εκδηλώσεις του Δήμου για την Άλωση της Τριπολιτσάς. Η κα Σακελλαροπούλου η οποία με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης ήταν χθες στη Μεσσηνία επεσήμανε πως η χώρα «εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τρίπολη αποτελεί φέτος σημείο αναφοράς των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, τιμώντας παράλληλα τα 200 χρόνια από την Άλωση–Απελευθέρωση της πόλης. Η καθιερωμένη παρέλαση και οι λοιπές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή σχολείων, φορέων και  συλλόγων της pπόλης, καθώς επίσης και τη συμμετοχή συλλόγων άλλων ιστορικών πόλεων της χώρας.

φωτογραφίες Μιχάλης Κρατημένος

φωτογραφίες Μιχάλης Κρατημένος

ΠτΔ: «Διακόσια χρόνια μετά, η πατρίδα μας εγγυάται τη σταθερότητα και την

ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων και στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, δήλωσε τα εξής:

«Η κατάληψη της Τριπολιτσάς, λίγους μόνο μήνες μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την έκβασή του.

Η απόφαση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη να αλώσει το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών αποδείχθηκε κορυφαίας στρατηγικής σημασίας, αφού εδραίωσε την Επανάσταση στην Πελοπόννησο, αναπτερώνοντας το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων.

Τιμάμε τους προγόνους μας, που με τον ακατάλυτο πόθο τους για ελευθερία πολέμησαν σκληρά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Διακόσια χρόνια μετά, η πατρίδα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου στην καρδιά της ΕΕ, εγγυάται τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

φωτογραφίες Μιχάλης Κρατημένος

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση και ξεναγήθηκε στην έκθεση έργων της Συλλογής Γαϊτανάρη και Ιώς Ντόλκα με τίτλο «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου-από τον 18ο στον 21ο αιώνα» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

φωτογραφίες Μιχάλης Κρατημένος

Οι εκδηλώσεις που αναμένονται και πάλι φαντασμαγορικές θα κορυφωθούν απόψε στις 20.30 και θα έχετε την δυνατότητα να τις παρακολουθήσετε ζωντανά από την τηλεόραση BEST.