Σάββατο
2
Νοέμβριος
TOP

Ηλεκτρικό ρεύμα: 10 τρόποι να κάνετε εξοικονόμηση και να κερδίσετε χρήματα

Η εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον απαραίτητη. Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, η απερίσκεπτη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού, ιδίως αυτήν την εποχή, που η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε έναν δύσκολο χειμώνα. Αρκετός κόσμος καταναλώνει παραπάνω ρεύμα επειδή δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρικές συσκευές με τον καλύτερο ενεργειακά τρόπο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης δεν είναι δύσκολος. Μικρές συνήθειες και αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά μας μπορούν φέτος να κάνουν τη διαφορά και να οδηγήσουν σε μικρότερες καταναλώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

  1. Η έξυπνη χρήση του ψυγείου

Ρυθμίστε το ψυγείο στους 1-4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18 προκειμένου να πετύχετε εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 15%. Γενικότερα, ακόμα και η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 5%. Επίσης, εφόσον το ψυγείο δεν έχει την τεχνολογία no frost, μην αμελείτε την απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για μία κρίσιμη διαδικασία, καθώς η κατανάλωση της συσκευής σας μπορεί να αυξηθεί κατά 30% ακόμα και με μόλις 5 χιλιοστά πάγου. Παράλληλα, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που θέλει προσοχή είναι η διατήρηση καθαρού του πίσω μέρους του ψυγείου σας. Και αυτό γιατί τα σκονισμένα καλώδια οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης έως και 30%. Τέλος, φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.

  1. Τοποθετούμε έναν προγραμματιζόμενο ή έξυπνο θερμοστάτη

Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να απενεργοποιεί αυτόματα ή να μειώνει τη θέρμανση και την ψύξη κατά τις ώρες που κοιμάστε ή λείπετε. Όταν εγκαθιστάτε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, εξαλείφετε τη σπατάλη ενέργειας από τη θέρμανση και την ψύξη χωρίς να αναβαθμίσετε το σύστημα HVAC.

Κατά μέσο όρο, ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να σας εξοικονομήσει σχεδόν 180 ευρώ ετησίως. Οι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες διατίθενται σε διαφορετικά μοντέλα, που μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ταιριάζουν στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Οι πρόσθετες δυνατότητες των προγραμματιζόμενων θερμοστατών μπορεί να περιλαμβάνουν ενδείξεις για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν τα φίλτρα αέρα ή προβλήματα συστήματος HVAC, τα οποία βελτιώνουν επίσης την απόδοση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης.

  1. Τα «σωστά» πολύπριζα

Τα «φορτία-φάντασμα» ή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρονικά όταν είναι απενεργοποιημένα ή σε κατάσταση αναμονής αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των οικιακών ηλεκτρονικών ειδών καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα, κάτι που μπορεί να σας κοστίσει έως και 200 ευρώ ετησίως. Τα έξυπνα πολύπριζα, γνωστά και ως προηγμένα πολύπριζα, εξαλείφουν το πρόβλημα των φανταστικών φορτίων, κλείνοντας την παροχή ρεύματος στις συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται. Τα έξυπνα πολύπριζα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να απενεργοποιούνται σε καθορισμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας, μέσω απομακρυσμένων διακοπτών ή βάσει της κατάστασης μιας «κύριας» συσκευής.

Ταυτόχρονα, εννοείται πως δεν πρέπει να αφήνουμε συσκευές όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αφήνοντας τις συσκευές σε αναμονή αυξάνουμε έως και 15% την κατανάλωση του νοικοκυριού μας. Μπορεί να μη δίνουμε σημασία, αλλά μόνο η παραμονή, για παράδειγμα, της τηλεόρασης σε κατάσταση αναμονής μπορεί να φτάσει να κοστίσει έως και 30 ευρώ τον χρόνο.

  1. Ελέγχουμε τα φίλτρα των συσκευών

Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των φίλτρων αέρα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποδοτική λειτουργία τους. Ειδικότερα, κλιματιστικό και απορροφητήρας είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το κανονικό, χωρίς όμως να έχουν απόλυτη απόδοση, επειδή τα φίλτρα τους χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση. Στις οδηγίες χρήσεις που παραλαμβάνουμε μαζί με την συσκευή, ο κατασκευαστής αναφέρει αναλυτικά τη συχνότητα αλλά και τον τρόπο καθαρισμού τους. Ειδικά για τον απορροφητήρα, καλό θα ήταν να μην περάσουν περισσότεροι από δύο μήνες χωρίς να καθαρίσουμε τα φίλτρα του, καθώς είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

  1. Επιλογή ενεργειακών συσκευών Α+++

Αντικαθιστούμε τις παλιές συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση κ.λπ.), με νέες ενεργειακού τύπου Α+++, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει με οδηγία της την ενεργειακή σήμανση στις συσκευές, με την οποία αποτυπώνεται η ενεργειακή κλάση τους. Με άλλα λόγια, αυτό που μαθαίνουμε είναι η ενεργειακή απόδοση των συσκευών με χαμηλότερη στην κλίμακα την G και αποδοτικότερη την Α. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου έργου από μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση A. Στην προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης της απόδοσης των συσκευών συναντάμε και τη σήμανση Α+ και Α+++. Στόχος αυτής της σήμανσης είναι η ελαχιστοποίηση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Για τον καταναλωτή, βέβαια, αυτό σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων, αφού μια ενεργειακά αποδοτικότερη συσκευή σημαίνει και εξοικονόμηση ενέργειας.

  1. Λέμε ναι στο ζεστό νερό, αλλά από τον ήλιο

Ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται στα σπίτια είναι για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ζεστό νερό χρήσης λέμε το νερό που χρησιμοποιήσουμε για το μπάνιο (ντους, πλύσιμο χεριών κ.λπ) και την κουζίνα (πλύσιμο πιάτων κ.λπ). Η εγκατάσταση και χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μια πολύ καλή μέθοδος για οικονομία στο ρεύμα. Αντί να βασίζεστε στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ηλιακή ενέργεια αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό του σπιτιού. Η ενέργεια του ήλιου αποθηκεύεται μέσα σε μια δεξαμενή ζεστού νερού και διανέμεται μέσα το σπίτι όταν αυτό απαιτηθεί. Τις μέρες που δεν υπάρχει ήλιος, μια ηλεκτρική αντίσταση αναλαμβάνει να ζεστάνει το νερό χρήσης του σπιτιού.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ο θερμοσίφωνας είναι ηλεκτρικός φροντίστε να διαθέτει ενισχυμένη μόνωση. Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στους 40-50οC και ανάψτε τον όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό. Και φυσικά, μην τον ξεχνάτε ανοιχτό. Μόνο αυτή η συσκευή είναι υπεύθυνη για το 20% της κατανάλωσης του σπιτιού σας, οπότε κάθε λεπτό που μένει αναμμένη χωρίς λόγο, μετράει.

  1. Τοποθετούμε αποδοτικά ενεργειακά παράθυρα

Τα παράθυρα αποτελούν σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας και μπορούν να επιβαρύνουν τον συνολικό λογαριασμό ρεύματος έως και 10%-25%. Για να αποτρέψετε την απώλεια θερμότητας μέσω των παραθύρων σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παράθυρα με ένα τζάμι, με προϊόντα διπλού υαλοπίνακα.

Για σπίτια σε ψυχρότερες περιοχές, τα παράθυρα χαμηλής εκπομπής (low-e) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης. Επιπλέον, τα εσωτερικά ή εξωτερικά παράθυρα καταιγίδας μπορούν να μειώσουν την περιττή απώλεια θερμότητας κατά 10% έως 20%. Θα πρέπει να εξετάσετε ιδιαίτερα τα παράθυρα καταιγίδας εάν η περιοχή σας αντιμετωπίζει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε θερμότερα κλίματα, η αύξηση της θερμότητας μέσω των παραθύρων μπορεί να είναι πρόβλημα. Εκτός από την ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας, οι επιστρώσεις χαμηλού e-e στα παράθυρα μπορούν να μειώσουν το κέρδος θερμότητας, αντανακλώντας περισσότερο φως και μειώνοντας την ποσότητα της θερμικής ενέργειας που εισέρχεται στο σπίτι σας. Ανάλογα με το πού ζείτε, τα παράθυρα ENERGY STAR μπορούν να σας εξοικονομήσουν 20-95 ευρώ κάθε χρόνο στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Οι σκιές παραθύρων, τα παντζούρια, οι σίτες και οι τέντες μπορούν επίσης να παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης μεταξύ της θερμοκρασίας του σπιτιού και της εξωτερικής θερμοκρασίας, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Συνεπώς, ελέγξτε και μονώστε το σπίτι σας για να αποφύγετε διαρροές αέρα που μπορεί να οδηγούν σε απώλειες θέρμανσης/ψύξης, προκειμένου να εξοικονομήσετε έως και 20% ενέργεια.

  1. Σβήνουμε φώτα και αλλάζουμε λάμπες

Με δεδομένο ότι το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού προέρχεται από τον φωτισμό, η πλέον κοινή συμβουλή φέτος είναι να μη μένουν φώτα ανοιχτά σε χώρους όπου δεν χρειάζεται. Επιπλέον, συνίσταται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώνει 480 Wh, αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh, οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%. Ακόμη, τοποθετήστε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος σε διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους και χώρους που δεν χρησιμοποιείτε συχνά και καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

  1. Υπολογίζουμε με ακρίβεια πόσο ρεύμα καταναλώνουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Όσο κι αν μας αρέσει η εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο μηνιαίος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να φτάσει έως και 100 ευρώ προσαυξημένος, αν δεν υπολογίσουμε σωστά και με ακρίβεια πόσο καίνε.  Ενδεικτικά, μία με δύο σειρές από φωτάκια τύπου LED έχουν κόστος 40-50 ευρώ τον μήνα. Το κόστος εκτοξεύεται στα 100 ευρώ για όσους στολίσουν με παλαιού τύπου φωτάκια. Καλό είναι, λοιπόν, να μην έχουμε πάρα πολλές σειρές από φωτάκια και να είναι όλα τύπου LED, πιστοποιημένα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να γνωρίζετε πόσο ρεύμα καταναλώνετε πρέπει να κάνετε τον εξής υπολογισμό: μια σειρά από 10 φωτάκια, των 50 Watt έκαστο, είναι της τάξεως των 500 Watt. Διαιρείτε τα 500 Watt με το 1.000 και προκύπτει 0,5 κιλοβάτ. Αν τα φωτάκια είναι σε λειτουργία για 15 ώρες την ημέρα, πολλαπλασιάζετε το 0,5 κιλοβάτ επί 15 και έχετε 7,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε με το 0,16 ευρώ, το μέσο κόστος της κιλοβατώρας (τιμολόγηση της ΔΕΗ για κατανάλωση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες) και προκύπτει η ημερήσια κατανάλωση, που στο συγκεκριμένο παράδειγμα φτάνει το 1,2 ευρώ. Αν η κατανάλωση ξεπεράσει τις 500 κιλοβατώρες (μέχρι 1.000 KW), το μέσο κόστος της κιλοβατώρας είναι 0,21 ευρώ, άρα στο παραπάνω παράδειγμα το ημερήσιο κόστος φτάνει τα 1,575 ευρώ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν για μια μικρή σειρά από φωτάκια, αφορούν την κατανάλωση μόνο μιας ημέρας, για 15 ώρες. Με δεδομένο ότι η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση διαρκεί περίπου 45 ημέρες, με πολύ περισσότερες σειρές από φωτάκια, γίνεται κατανοητό ότι το μηνιαίο κόστος μπορεί να εκτοξευτεί.

  1. Προσοχή στο μαγείρεμα 

Η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει το 15% της συνολικής ενέργειας ενός σπιτιού, γι’ αυτό χρειάζεται και προσοχή κατά τη χρήση της. Σβήστε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του φαγητού. Αν σβήσετε τη συσκευή, το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται με τη θερμότητα που υπάρχει ήδη για ακόμα 15 λεπτά. Παράλληλα, μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα τον φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η απώλεια της θερμοκρασίας είναι σημαντική, αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε τα σωστά μαγειρικά σκεύη. Δηλαδή, επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Είναι ενδεικτικό ότι μια κατσαρόλα που μπορεί να είναι λίγα εκατοστά μικρότερη από την εστία αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%.

Τέλος, να θυμάστε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείτε και του περιβάλλοντός σας. Οι προσωπικές σας αλλαγές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά όλες αθροίζονται. Εξοικονομείτε χρήματα, αυξάνετε την αξία της ιδιοκτησίας σας και προστατεύετε το περιβάλλον, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια της ενεργειακής απόδοσης.

πηγή: www.powergame.gr