Δευτέρα
26
Φεβρουάριος
TOP

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η τάση που έγινε συνήθεια – 5 στους 10 ψωνίζουν online κάθε 15 μέρες

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τρόπο που πραγματοποιούν τις αγορές τους οι καταναλωτές φαίνεται ότι σε έναν μεγάλο βαθμό πήραν μόνιμο χαρακτήρα, αφού 5 στους 10 χρήστες διαδικτύου είναι συστηματικοί online αγοραστές, πραγματοποιώντας online αγορές τουλάχιστον κάθε 15ήμερο. Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 online καταναλωτές κάνουν ηλεκτρονικά πάνω από το 20% των συνολικών αγορών τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Eξαμηνιαία Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο 3-5 Ιουνίου 2023 σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 900 καταναλωτών.

Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες των συμπερασμάτων, τα αποτελέσματα καταγράφουν ένα ώριμο καταναλωτικό κοινό στα ηλεκτρονικά κανάλια με προοπτικές ανάπτυξης. Η ωριμότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου καταγράφεται από το γεγονός της διατήρησης της αύξησης των online αγορών κατά τις περιόδους μετά την έξαρση της πανδημίας COVID και τα τότε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας), το 45% των χρηστών διαδικτύου προέβη σε κάποια αγορά μέσω διαδικτύου το τελευταίο 15ήμερο, ποσοστό ίδιο με τον Νοέμβριο 2022 και σαφώς αυξημένο σε σχέση με το 39% του Ιουνίου 2022.

Το ποσοστό αυτό είναι μεν χαμηλότερο από την υψηλότερο μέτρηση που έχει καταγραφεί του Δεκεμβρίου 2020 (61%) στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (26%) την τελευταία μέτρηση πριν ξεσπάσουν έκτακτες συνθήκες. Με αναγωγή, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζονται πλέον online αγοραστές. Τα σημαντικά αυτά ποσοστά είναι ακόμη μακριά από τα αντίστοιχα των ώριμων αγορών της Δυτικης και Βόρειας Ευρώπης όπου 9 στους 10 πολίτες πλέον κάνουν αγορές διαδικτυακά. 

Τουλάχιστον 1 στους 4 online καταναλωτές θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα προχωρημένοι αφού οι ηλεκτρονικές τους αγορές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών τους αγορών. Μάλιστα για όλους τους online καταναλωτές κατά μέσο όρο οι ηλεκτρονικές αγορές αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% των συνολικών τους αγορών, ποσοστό που παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με το 2022.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν τη σημαντική αλλαγή που επήλθε και πλέον παγιώνεται στο καταναλωτικό κοινό τα τελευταία χρονιά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την μεγάλη επίδραση της κρίσης του COVID-19 στις διαδικτυακές αγορές λιανικής στην Ελλάδα. Με βάση εκτιμήσεις ειδικών αναμένεται το 2023 να είναι  μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό εμπόριο B-C, με τουλάχιστον 20,000 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πλέον οργανωμένο κανάλι ψηφιακών πωλήσεων και αρκετά ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν πλέον σημαντικές online ετήσιες πωλήσεις πάνω από τα € 10 εκ. 

πηγή: www.ot.gr