Δευτέρα
22
Απρίλιος
TOP

ΙΟΒΕ: Συνεχίστηκε η μείωση της ανεργίας και τον Απρίλιο

Συνεχίστηκε η μείωση της ανεργίας και τον Απρίλιο (y-o-y), από αύξηση της απασχόλησης, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία από το ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με το δελτίο υπήρξε ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, απόρροια επιδείνωσης προσδοκιών σε όλους τους τομείς πλην Κατασκευών, και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Παράλληλα σημειώθηκε επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 103,9 μον. τον Ιούνιο, από 111,4 μον. τον Μάιο.

Αντίθετα το ΙΟΒΕ κατέγραψε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Άνοδος 3,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 2,3% στην ΕΕ27. Υπήρξε νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 16,4% τον Απρίλιο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,5 δισ., από €2,3 δισ. ένα έτος πριν.

Εκτός αυτών συνεχίστηκε η εξασθένιση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, κατά 9,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Υπήρξε σημαντική η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στο σύνολο της μεταποίησης, με προστιθέμενη αξία στα €3,4 δισεκ., ή 29% στο σύνολο της Μεταποίησης το 2019, οριακά ενισχυμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Βιομηχανία τροφίμων-ποτών αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, με τον αριθμό των απασχολούμενων της να ξεπερνά τους 137,7 χιλ., ενισχυμένο 15% σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ ενώ οι εξαγωγές της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών ανήλθαν στο 12,1% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών το 2021.

πηγη capital.gr