Σάββατο
2
Μάρτιος
TOP

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γυρίζουν την πλάτη στον… ηλικιωμένο Μπάιντεν -Τα ονόματα που ακούγονται για αντικαταστάτη

Όταν ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ και ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021 το θέμα για πολλούς Αμερικανούς φαινόταν τελειωμένο.

Σύμφωνα με ένα από τα βασικά σενάρια ο 78χρονος τότε πολιτικός, που έδειχνε ήδη να έχει χάσει αρκετή από τη ζωτικότητά του, δεν θα ολοκλήρωνε τη θητεία του και θα αποχωρούσε περίπου στα μισά παραδίδοντας τη σκυτάλη στην κατά 22 χρόνια νεώτερή του, αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία θα κατέβαινε υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Μόνον που η Χάρις, αντί να ενισχύσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών για να τους εκπροσωπήσει στην αναμέτρηση του 2024, γνώρισε τη μοίρα πολλών Αμερικανών αντιπροέδρων και βγήκε από το κάδρο. Στο μεταξύ ο Μπάιντεν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να κατεβεί ξανά υποψήφιος, βέβαιος ότι θα έχει την υποστήριξη του κόμματός του.

Ο Πρόεδρος, όμως, φαίνεται πώς λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN και δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους των Δημοκρατικών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλον – κι όχι τον Μπάιντεν – ως προεδρικό υποψήφιο του κόμματός τους. Σημειωτέον ότι τον περασμένο χειμώνα μόνον οι μισοί από τους οπαδούς των Δημοκρατικών είχαν τη γνώμη αυτή.

Αλλά και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Ιουλίου για τους New York Times το 64% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών τάχθηκε κατά μιας νέας υποψηφιότητας του Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά κάτω από τα ποσοστά του Τραμπ, αφού σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup μόλις το 38% των Αμερικανών δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του κατά το έκτο τρίμηνο που βρίσκεται στην εξουσία.

Πηγή: iefimerida.gr