TOP

Ήρθε το «απαγορευτικό» στους ανεμβολίαστους – Όλα τα μέτρα – Τι θα γίνει με τα καταστήματα της Καλαμάτας (video)

Σε νέο πλαίσιο  θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αφού η πρόσβασή τους σε κλειστούς χώρους δραστηριοτήτων περιορίζεται ακόμη περισσότερο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να πειστούν να εμβολιασθούν. Την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν ακόμη και lockdown

Ο «οδικός χάρτης» της Αθήνας μέχρι τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει τρία στάδια πρόσβασης για τις καθημερινές ως επί το πλείστον δραστηριότητες, με ελευθέρας σε όλες για τους εμβολιασμένους πολίτες και «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους ως προς την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. «Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα τρία τέταρτα ( ¾ ) του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ», δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα είναι τιμωρητικά», τόνισε ο υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πανδημία καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όλα τα εθνικά συστήματα υγείας πιέζονται.

Όπως επεσήμανε, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε

Τα νέα μέτρα σε ΦΕΚ

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚμε τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από σήμερα Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Διαβάστε εδώ το ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από 22 Νοεμβρίου

3 βαθμοί πρόσβασης

Αναλυτικά:

Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας

Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

«Στο μάτι» του 4ου κύματος

Η αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λίγο πριν την εκπνοή των υφιστάμενων μέτρων μεθαύριο, αποτέλεσε σχεδόν νομοτέλεια από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις φετινές γιορτές. «Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» εξήγησε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τις 900.000.

Νέα ωράρια

Την ίδια ώρα, η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, η οποία δοκιμάζει ισχυρά τις αντοχές των συστημάτων υγείας πανευρωπαϊκά, είχε ως αποτέλεσμα την τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από σήμερα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Μέσα σε αυτές τις πόλεις και η Καλαμάτα με τον προβληματισμό των επαγγελματιών έκδηλο, όπως δήλωσε παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Εγγλέζος

Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.Ενεργή, ταυτόχρονα, παραμένει και η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την ισχυρή «περιφρούρηση» ως προς την εφαρμογή των μέτρων. «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».Υπεύθυνοι, άλλωστε, για την τήρηση των περιορισμών καθίστανται εκτός από: την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης οι Επίτροποι των ενοριών για τις περιπτώσεις των χώρων λατρείας, αλλά και οι επιχειρηματίες, στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων.

Επιπλέον διευκρινίσεις δόθηκαν χθες και για τους αλλοδαπούς πελάτες, αφού η είσοδός τους σε καταστήματα και κλειστούς χώρους, (εφόσον αυτοί διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Σε κάθε περίπτωση, αν οποιοσδήποτε πολίτης δεν επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αντίστοιχα και αρνητικό διαγνωστικό τεστ ως ανεμβολίαστος σε εκείνες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ για την εκάστοτε παράβαση.

Εκτός από τα νέα μέτρα, άμεσα αντανακλαστικά θα χρειαστεί να επιδείξουν και οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, «για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών», όπως περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, αφού δεν θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, αν έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας» ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση άνοιξε ήδη και όσοι συμπληρώνουν 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, μπορούν μπαίνοντας στο emvolio.gov.gr να προγραμματίσουν εγκαίρως το ραντεβού τους για την αναμνηστική, 3η, δόση.

protothema.gr