Παρασκευή
1
Ιούλιος
TOP

Και νέα ερώτηση από Λαμπρόπουλο σε Λιβανό για τα προβλήματα με την σταφίδα

Νέα ερώτηση από τον Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό με αντικείμενο την κατάσταση στην σταφίδα που παραμένει δραματική.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ:  Προστασία Κορινθιακής Σταφίδας 

Όπως είναι γνωστόν, σήμερα η Κορινθιακή Σταφίδα, είναι στα αζήτητα και χωρίς τιμή. Τα αποθέματα από την περσινή χρονιά είναι μεγάλα και σε αυτά προστέθηκε και η φετινή παραγωγή. Με την από 22/6/2021 ερώτησή μου στη Βουλή, που απευθυνόταν στο Υπουργείο σας, είχα επισημάνει έγκαιρα τα προβλήματα και είχα από τότε καταθέσει προτάσεις, (απόσυρση για απόσταξη, που θα είχε και όφελος το Κράτος ), ώστε να υπάρξει ομαλή απορρόφηση και με ικανοποιητικές τιμές της καινούργιας σοδειάς.

Με Δελτίο Τύπου, που εκδώσατε στις 16/7/21, διαβεβαιώνατε για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία αναγνωρίζατε ότι είχαν προέλθει από την πανδημία.

Σε δεύτερη ερώτησή μου, στις 7/9/21, απαντήσατε στις 1/10/21, ότι επρόκειτο να ξανασυναντηθείτε με την «Παναιγιάλειο» και τους εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών.

Παρόλα αυτά, ούτε συνάντηση έγινε τελευταία, ούτε προσπάθεια για λύση υπήρξε, με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, η μεγάλη Συνεταιριστική Οργάνωση «Παναιγιάλειος» να κινδυνεύει με καταστροφή και η καλλιέργεια της σταφίδας να μην μπορεί να συνεχιστεί.

 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει άμεσα στο σύμφωνο με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς μέτρο της απόσυρσης της περσινής σοδειάς της σταφίδας για απόσταξη και σε με κάθε τρόπο στήριξη των σταφιδοπαραγωγών μας;
  2. Τι ανταπόκριση για απορρόφηση σταφίδας, έχει υπάρξει μέχρι σήμερα από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Υγείας, αλλά και τους Δήμους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος