Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

«Καίνε» οι τιμές του ρεύματος – Ποια τιμολόγια είναι φθηνότερα

Οι μεγάλες αυξήσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο φουσκώνουν τους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν στις 2 του μηνός τις νέες χρεώσεις, οι οποίες είναι υψηλότερες από 11% έως και 65% σε σχέση με τον Μάιο.

Οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια

Έτσι, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος κυμαίνονται ανάλογα με τον πάροχο από τα 0,118 ευρώ ανά κιλοβατώρα μέχρι και τα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τη θερινή σεζόν οι τιμές θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα

Η μηνιαία πάγια χρέωση κυμαίνεται από τα 4 έως και τα 5 ευρώ μήνα, ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και το προϊόν που προσφέρει στην κατηγορία του ειδικού ή «πράσινου» τιμολογίου.

Εκτιμήσεις

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τη θερινή σεζόν οι τιμές θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Θα διαμορφώνονται, δηλαδή, πάνω κάτω στις χρεώσεις του Ιουνίου.

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν οι θερμές μέρες του καλοκαιριού, αφού θα μπουν σε φουλ λειτουργία τα κλιματιστικά, σε συνδυασμό με την άπνοια (δεν θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα παρά μόνο τα φωτοβολταϊκά), πυροδοτούν την αύξηση της λειτουργίας των ακριβότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Έτσι, το κόστος παραγωγής ρεύματος θα είναι υψηλότερο.

Τα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος

Για τους οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν το χρόνο, τη γνώση και την εμπειρία για την επιλογή «κίτρινων» ή κυμαινόμενων τιμολογίων – τα οποία είναι χαμηλότερα από τα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια αλλά ευμετάβλητα στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, μία εναλλακτική για φθηνότερο ρεύμα και με σταθερή χρέωση είναι το σταθερό ή «μπλε» τιμολόγιο ορισμένης συμβατικής διάρκειας.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα διατηρούν σταθερή χρέωση για 6 και 12 μήνες, σύμφωνα με τα όσα διαθέτουν οι πάροχοι. Έχουν ωστόσο υψηλότερη μηνιαία πάγια χρέωση σε σχέση με τα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια. Αυτή κινείται ως επί το πλείστον στα 9,50 με 9,90 ευρώ.

Τα τιμολόγια 6μηνης διάρκειας

Οι χρεώσεις που διαμορφώνουν σήμερα οι πάροχοι για τα «μπλε» τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας είναι στα 0,088 με 0,0992 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χαμηλότερη χρέωση αν συγκριθεί με την υψηλότερη της κατηγορίας των πράσινων τιμολογίων δίνει φθηνότερο ρεύμα έως και 35%. Βέβαια, αυτό το όφελος μπορεί να εξανεμιστεί εντός του εξαμήνου αν για παράδειγμα υποχωρήσουν θεαματικά οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς. Οι χρεώσεις στα μπλε τιμολόγια είναι σταθερές και δεν αλλάζουν.

Τα τιμολόγια 12μηνης διάρκειας

Οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν επίσης να βρουν σε αυτήν την περίοδο και φθηνότερα «μπλε» έναντι των «πράσινων» τιμολογίων με 12μηνη σύμβαση. Ενδεικτικά, ορισμένες χρεώσεις είναι αυτές που κυμαίνονται από 0,089 ευρώ μέχρι 0,116 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αλλά ακόμα και σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας με τιμές στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα θεωρούνται συμφέρουσες επιλογές.

Ωστόσο, και για αυτές τις περιπτώσεις τα νοικοκυριά θα πρέπει να θυμούνται πώς σε 12 μήνες, οι τιμές μπορεί να μεταβληθούν έντονα και να εξανεμιστεί το όποιο όφελος.

Πηγή: ΟΤ