TOP

Κακάο: Πυρετός φυτεύσεων στη Λατινική Αμερική – Ξεριζώνουν τις μπανανιές, φυτεύουν κακαόδεντρα

Η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του κακάο σε ιστορικά υψηλά με αφετηρία τις μειωμένες αφρικανικές αποδόσεις έχει κάνει ανάρπαστα τα σπορόφυτα κακαόδεντρων στη Λατινική Αμερική, καθώς οι αγρότες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να αυξήσουν την καλλιέργεια, εκριζώνοντας εκτάσεις άλλων αποδοτικών καλλιεργειών, όπως είναι η μπανάνα και τα φοινικόδεντρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη εκτοξεύτηκαν στα προηγούμενα υψηλά για να αγγίξουν το ρεκόρ των 12.191 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, από λιγότερο από 3.000 δολάρια/τόνο πριν από ένα χρόνο.

Η άνοδος της τιμής του κακάο ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των αποδόσεων της καλλιέργειας στη Δυτική Αφρική, εξαιτίας ασθενειών που έπληξαν τα φυτά και αντίξοων καιρικών συνθηκών. Και αυτό, την ώρα που η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Από την πλευρά της η σοκολατοποϊια μεταφέρει το αυξανόμενο κόστος για το κακάο στους καταναλωτές είτε αυξάνοντας τις τιμές, είτε συρρικνώνοντας το περιεχόμενο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος ή ακόμη αλλάζοντας τις συνταγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εξαγωγέων κακάο του Ισημερινού, στα οποία αναφέρονται οι FT, η συνολική καλλιεργούμενη έκταση κακάο στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσει τα 600.000 εκτάρια φέτος, από 500.000 πέρυσι. Και ενώ δεν είναι γνωστά τα δεδομένα για τη Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία, οι αγοραστές βλέπουν και εκεί αύξηση.

«Δεν είναι μόνο ο Ισημερινός. Έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη στο Περού, στην Κολομβία, και στη Βραζιλία», δήλωσε ο Paul Hutchinson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορίας στην Olam Food Ingredients, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μαλακών εμπορευμάτων στον κόσμο. «Όλοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κακάο», είπε χαρακτηριστικά.

Δυτική Αφρική και Λατινική Αμερική: Οι διαφορές στην καλλιέργεια

Η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, προμηθεύουν τα δύο τρίτα των κόκκων στον κόσμο, αλλά και στις δύο αυτές χώρες οι κυβερνήσεις ορίζουν την τιμή που καταβάλλεται στους αγρότες για να τους προστατεύσει από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές δεν επωφελούνται άμεσα από τις αυξημένες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μειώνοντας το κίνητρό τους να επενδύσουν στις φυτείες τους προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις.

Από την άλλη, οι παραγωγοί στις ελεύθερες αγορές στη Λατινική Αμερική εισπράττουν μεγαλύτερο κέρδος, και έχουν κάθε λόγο να επενδύσουν περισσότερα στην καλλιέργεια.

Ο Edgar Zambrano, ο οποίος καλλιεργεί 10 στρέμματα με κακάο στην παράκτια επαρχία Manabí του Ισημερινού, είπε ότι οι ντόπιοι αγρότες ενθαρρύνθηκαν να παράγουν περισσότερα.

«Περισσότερο από το 80% της τιμής [της καλλιέργειας] παραμένει στον παραγωγό και αυτό είναι σημαντικό καθώς σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκτόξευσης της τιμής φτάνει απευθείας στον παραγωγό», εξήγησε.

Κάποιοι, μάλιστα, εκριζώνουν άλλες καλλιέργειες, όπως οι μπανάνες και το φοινικόδεντρα, για να φυτέψουν κακάο, είπε στους FT ο Paul Hutchinson, Olam Food Ingredients.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: www.in.gr