Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Καλπάζει ο κορωνοϊός, αυξάνονται οι νοσηλείες

Μάσκες, αντιικά και εμβόλια για κοροναϊό συστήνει η Επιτροπή Λοιμώξεων, όσο αυξάνονται οι νοσηλείες για COVID – 19 και οι διασωληνώσεις

Έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιώσεων έφεραν οι γιορτές, η αυξημένη κυκλοφορία στην αγορά για τα ψώνια των ημερών και οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους για τα Χριστούγεννα.

Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη των γιορτών, οι αναπνευστικές ιώσεις έχουν αυξήσει την προσέλευση στα νοσοκομεία κατά 25-30%, αν και τα περιστατικά στην πλειονότητά τους είναι ηπιότερα για τους περισσότερους από τους ασθενείς.

Παρόλα αυτά όμως, πάνω από 1.500 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και περίπου 100 βρίσκονται σε διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Καθημερινά οι νέες εισαγωγές για κοροναϊό κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ατόμων και τα εξιτήρια κυμαίνονται γύρω στα 150 την ημέρα.

«Θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές»

Ο κοροναϊός στο μικροσκόπιο

Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κοροναϊού οδήγησε την Επιτροπή Λοιμώξεων να συνεδριάσει σήμερα και να συστήσει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, παραπέμποντας όμως στην Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που συνδέονται με αυτά.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συστήνουν την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, αλλά και του εμβολιασμού για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η χρήση φαρμάκων και εμβολίων είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αύξηση των περιστατικών στα επείγοντα των νοσοκομείων, έχει οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών με αναμονές που ξεπερνούν ακόμη και τις 8 ώρες.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι:

  • Στον Ευαγγελισμό  στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται  πάνω από  1.000  ασθενείς. Έχουμε αύξηση 25% στα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά. Εισήχθησαν στη  τελευταία εφημερία  περί τους  8  ασθενείς με γρίπη Η1Ν1, ενώ οι προσελεύσεις ασθενών με κοροναϊό αυξήθηκαν κατά 80%. Στα χειρουργικά περιστατικά παρατηρείται μείωση.
  • Στο Αττικό νοσοκομείο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Στην τελευταία εφημερία εξετάσθηκαν 950  ασθενείς και εισήχθησαν οι 180. Αυξημένες είναι οι προσελεύσεις ασθενών με covid-19  και οι εισαγωγές τους.  Παρόλα αυτά, στο Αττικό δεν αναπτύχθηκαν ράντζα.
  • Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 1200 ασθενείς με 180 περίπου εισαγωγές. Αυξημένες και εδώ οι προσελεύσεις  ασθενών  με ιώσεις, κατά  25%. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στη διασπορά  σε κλινικές άλλων παθήσεων. Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα που ξεπερνάει τις 8 ώρες.
  • Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων επικρατεί ασφυξία. Τα παιδάκια που προσέρχονται με ιώσεις έχουν αυξηθεί 30%. Αναμονές για εξέταση πάνω από 4 ώρες και παιδάκια σε ράντζα και στη διασπορά σε κλινικές άλλων παθήσεων.
  • Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, έχουμε  αύξηση 80% στις προσελεύσεις ασθενών με COVID -19  και των εισαγωγών που ξεπερνούν τους 30  ασθενείς. Όμως με πολύ πιο ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.
  • Στα  Γενικά νοσοκομεία θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένας από τους λόγους είναι και οι νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές.

Νοσηλείες

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε επίσης ότι σήμερα με βάσει τα επίσημα στοιχεία στα νοσοκομεία της χώρας  νοσηλεύονται 1.027 ασθενείς με κοροναϊό στις 2.443 κλίνες που διατίθενται.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 12 ασθενείς στις 40 συνολικά κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται  για ασθενείς με COVID -19.

Συνολικά  οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, με τις 170 κλίνες ΜΕΘ που νοικιάζει το σύστημα από τον ιδιωτικό τομέα,  είναι 1.069 κλίνες ΜΕΘ και κατειλημμένες οι 868 κλίνες. Κενές είναι 201 κλίνες.

Έφυγαν 3.000 εργαζόμενοι

Πέρυσι λειτουργούσαν στα νοσοκομεία 100 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες, που έκλεισαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές εκ των λειτουργούντων ΜΕΘ  είναι σε  οριακό σημείο  με  σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Προσλήψεις για να μην δούμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Οι αναμονές στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων  ξεπερνούν τις 8 ώρες.

«Επιβεβαιώνεται με τις αναμονές στα επείγοντα η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης  και η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται στη κόψη του ξυραφιού. Και τώρα μπαίνει ο χειμώνας.

Το προσωπικό  στα νοσοκομεία λιγόστεψε κατά 3.000 σε σχέση με πέρυσι λόγω μαζικών αποχωρήσεων,  προσλήψεις δεν γίνονται  και δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του μαζικού κύματος φυγής υγειονομικών (μέτρα  όπως μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ κλπ.)

Χρειάζεται ενίσχυση των νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ, ενώ και ο κόσμος πρέπει να προσέχει επίσης. Δεν είναι κακό να φοράμε μάσκα. Το ξεχάσαμε», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.