Σάββατο
13
Ιούλιος
TOP

Καμπανάκι από τους ειδικούς: «Η ρύπανση είναι μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τους πολέμους και την τρομοκρατία»

Η ρύπανση σε όλες της τις μορφές αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από ό,τι ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η ελονοσία, ο HIV, η φυματίωση, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μαζί, προειδοποιούν ερευνητές σε δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Πλανητικής Υγείας του Boston College, το Centre Scientifique de Monaco, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Mainz και το Ινστιτούτο Καρδιολογικής Έρευνας Victor Chang επικεντρώνονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών και αναδεικνύουν τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η ρύπανση του εδάφους, η ηχορύπανση και η φωτορύπανση, καθώς και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από 300.000 νέες συνθετικές χημικές ουσίες έχουν κατασκευαστεί από το 1950 και μετά με το προφίλ ασφάλειας πολλών από αυτές για τον άνθρωπο να είναι άγνωστο. Επίσης, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 113 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται μακροπρόθεσμα από επίπεδα θορύβου της κίνησης πάνω από 55 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Επτά εκατομμύρια θάνατοι ετησίως από τη ρύπανση

Υπολογίζεται ότι η ρύπανση του αέρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους συνδέεται με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, από τους οποίους πάνω από το 50% οφείλονται σε καρδιαγγειακά αίτια. Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 10%. Επιπλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο ο καπνός των πυρκαγιών εκτιμάται ότι ευθύνεται για 339.000 έως 675.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ethnos.gr