Παρασκευή
19
Ιούλιος
TOP

Γιατί είναι επικίνδυνη η κατάχρηση της βιταμίνης Β3: – Οι βασικές πηγές και τα νέα δεδομένα

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, φέρνει στο φως έναν άγνωστο μέχρι πρότινος κίνδυνο που προέρχεται από υψηλή πρόσληψη βιταμίνης B3, η οποία βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, όπως στο κρέας και στα ψάρια (τόνο και σολομό) σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, στα εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί, και σε μικρότερες ποσότητες στα δημητριακά και στα όσπρια.

Η βιταμίνη Β3 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμβάλει στην παραγωγή ορισμένων ορμονών και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα έχει βρεθεί πως μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερίνη (LDL) στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL, γνωστή και ως καλή χοληστερίνη). Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από επιπλοκές του διαβήτη και έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης για τους άνδρες είναι 16 mg την ημέρα και για τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες είναι 14 mg την ημέρα.

Όμως ερευνητές της κλινικής του Cleveland εντόπισαν μια σχέση ανάμεσα σε υψηλά επίπεδα νιασίνης και στην καρδιαγγειακή νόσο. Ειδικότερα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Stanley Hazen, πρόεδρο καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στο ερευνητικό ινστιτούτο Lerner της κλινικής Cleveland, ανακάλυψαν μια σύνδεση ανάμεσα στο 4PY, ένα προϊόν διάσπασης από την περίσσεια νιασίνης, και στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων αίματος από 1.162 ασθενείς. Περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς έχει υψηλότερα από το συνιστώμενο επίπεδα νιασίνης, υπογράμμισε ο Dr. Stanley Hazen, όπως μεταδίδει το NBC News.

Το τελευταίο μέρος της μελέτης περιελάβανε πειράματα σε ποντίκια. Όταν σε αυτά χορηγήθηκε 4PY, αυξήθηκε η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία τους.

Οι ερευνητές, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν ακριβώς που να θέσουν τα όρια πρόσληψης νιασίνης, αν και αυτό μπορεί να διασαφηνιστεί με μελλοντική έρευνα. Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί λαμβάνουν άφθονη νιασίνη από τη διατροφή τους, καθώς το αλεύρι και τα δημητριακά και ενισχύονται με αυτή εδώ και πολλές δεκαετίες.

“Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα συμπληρώματα νιασίνης τώρα που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”, είπε ο Hazen.

πηγη  thetoc.gr