Κυριακή
22
Δεκέμβριος
TOP

Καμπανάκι για τη γρίπη με χιλιάδες κρούσματα: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό – Ποια φάρμακα έχουν εξαφανιστεί

Η εικόνα φέτος σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές είναι εντελώς διαφορετική: στα φαρμακεία για τεστ Covid προσέρχονται κατά βάση μόνο όσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο rapid τεστ ή όσοι χρειάζονται το αρνητικό διαγνωστικό αποτέλεσμα για την επίσκεψη σε γιατρό.

Αντίθετα, τα κρούσματα αναπνευστικών ιώσεων και κυρίως της εποχικής γρίπης και ειδικά στα παιδιά πολλαπλασιάζονται, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, με αστραπιαίο ρυθμό και ήδη οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, σκευάσματα για το βήχα, εισπνεόμενα, παυσίπονα, ακόμη και φυσιολογικοί οροί (που χρησιμοποιούνται για τη ρινική αποσυμφόρηση στα παιδιά) παρουσιάζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις εδώ και ένα μήνα.

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το φετινό κύμα γρίπης που- όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από τις επισκέψεις σε γιατρούς, αλλά και η εικόνα στα φαρμακεία-, έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος, και πιο συγκεκριμένα 4 εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Όπως εξηγούν, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και λόγω των προστατευτικών μέτρων τους δύο προηγούμενους χειμώνες (μάσκες, αντισηπτικά, πλύσιμο χεριών κτλ) το ανοσοποιητικό σύστημα έχει χάσει την άμυνά του απέναντι στους ιούς του αναπνευστικού που επανεμφανίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Τα παιδιά μάλιστα έχουν πιο ανώριμο ανοσολογικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες, ο οργανισμός των οποίον “θυμάται” παλιότερες μολύνσεις, για αυτό και καλπάζει η γρίπη σε αυτά.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που καταγράφονται ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους, καθώς πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά.

Κοκτέιλ ιώσεων και κύμα γρίπης μέσα στις γιορτές

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως “η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη” και έκανε λόγο για 20.000 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό – συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία. Προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι “μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία”.

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας. Όπως τόνισε, μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

“Επειδή ήταν σε ‘ύπνο’ το ανοσοποιητικό σύστημα τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένα. Είναι ο κορονοϊός, ο οποίος δεν μας ανησυχεί, η γρίπη που ήρθε πολύ νωρίτερα και ο συγκυτιακός ιός RSV. Η έξαρση της γρίπης θα έρθει μετά τις 25-30 Δεκέμβρη. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως το peak της γρίπης”, τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Εκτός από τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις ευπαθείς ομάδες είναι και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Από την επόμενη εβδομάδα, κατά τις πληροφορίες, θα μπορεί να γίνεται εμβολιασμός για τη γρίπη στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, εντούτοις αυτό δεν θα αφορά όλους τους πολίτες αλλά μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 60.

Έκρηξη κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, την εβδομάδα από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 04 Δεκεμβρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση κατά 41.5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 61 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 50 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 23 (37,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

ΠΗΓΗ  thetoc.gr