Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
TOP

Κάντο όπως η Ιταλία: Επιδότηση έως 90% στα φωτοβολταϊκά για αγρότες

Επιδότηση έως 90% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με βάση το μοντέλο της Ιταλίας – πρόγραμμα «Parco Agrisolare» – ζητούν οι Έλληνες αγρότες και ειδικά οι κτηνοτρόφοι από τα συναρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο της κατάρτισης του κυβερνητικού σχεδίου για την επιδότηση της εγκατάστασης 75 χιλιάδων φωτοβολταϊκών σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ταυτόχρονα, κρίνουν επιβεβλημένο να μην προβλεφθεί ένα «μέγεθος για όλους» αλλά η ισχύς του φωτοβολταϊκού να είναι ανάλογη με το μέγεθος, άρα και τις ανάγκες κάθε εκμετάλλευσης.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι αυξημένο, ιδίως από τους κτηνοτρόφους καθώς έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, με την κατανάλωση να εκτείνεται μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος του έτους και άρα υφίστανται πιο έντονα την πίεση από την αύξηση του κόστους.

Ταυτόχρονα, το εισόδημά τους συμπιέζεται έντονα και από το ράλι των τελευταίων μηνών στις τιμές των ζωοτροφών.

Συνεπώς, όπως τονίζουν, εάν το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν προβλέπει υψηλό ποσοστό επιδότησης και γενικότερα ευνοϊκούς όρους, τότε αναμένεται να αποβεί «δώρον άδωρον» για πολλούς, εάν όχι τους περισσότερους, κτηνοτρόφους.

«Όταν ένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί καλά καλά να προμηθευτεί ζωοτροφές, πώς θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ίδια συμμετοχή για την αγορά φωτοβολταϊκού;», διερωτώνται πολλοί παραγωγοί.

«Parco Agrisolare»: Επιδοτεί φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης και φόρτισης

Στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει, συνεπώς, προταθεί το ελληνικό πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών σε αγρότες και κτηνοτρόφους να βασισθεί στο Ιταλικό «Parco Agrisolare», προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ιταλικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει στα 375MW. Από χθες μάλιστα «άνοιξε» η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Οκτωβρίου.

Το ιταλικό πρόγραμμα επιδοτεί με ποσοστό έως 90% την αγορά (εξαρτάται από την περιοχή) και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, ισχύος από 6 kWp έως 500 kWp (το μέγιστο) σε στέγες κτιρίων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (όπως ποιμνιοστάσια και αποθήκες) καθώς και επιχειρήσεων του αγροτοβιομηχανικού τομέα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη powergame.gr