Τρίτη
19
Νοέμβριος
TOP

Καρκίνος: Δραματική αύξηση περιστατικών και θνησιμότητας μέχρι το 2050 – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης για τον καρκίνο, σύμφωνα με την οποία τόσο τα περιστατικά, όσο και η θνησιμότητα από τη νόσο αναμένεται να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2050, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για λήψη προληπτικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο. Η ανάλυση σε 30 τύπους καρκίνου, που δημοσιεύεται στο Cancer, κάνει επιπλέον λόγο για σημαντικές ανισότητες, οι οποίες φαίνεται να πλήττουν κυρίως τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και με καταγωγή από λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη.

Η δυσανάλογη επιβάρυνση του ανδρικού πληθυσμού σε ό,τι αφορά στον καρκίνο αποτελεί βασικό εύρημα της έρευνας, η οποία αποδίδει το φαινόμενο αυτό σε μια σειρά παραγόντων, όπως η μειωμένη συμμετοχή των ανδρών στην πρόληψη (ανεπαρκής εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου) και τη θεραπεία, καθώς και τη μεγαλύτερη έκθεσή τους σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες μέσω του επαγγέλματος. Οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων παίζουν επίσης ρόλο σε αυτή τη διαφορά.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τον παγκόσμιο επιπολασμό του καρκίνου σε άνδρες διαφορετικών ηλικιών και προέλευσης, οι ερευνητές ανέλυσαν το 2022 πληροφορίες από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει εκτιμήσεις εθνικού επιπέδου για τα περιστατικά καρκίνου και τους θανάτους που σημειώνονται σε 185 χώρες/περιοχές παγκοσμίως. Τα προβλεπόμενα περιστατικά καρκίνου και οι θάνατοι το 2050 προέκυψαν μέσω δημογραφικών εκτιμήσεων, με τους ερευνητές να πολλαπλασιάζουν τα ποσοστά του 2022 ανά ηλικία με τις αντίστοιχες πληθυσμιακές προβλέψεις για το 2050.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν έντονες διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, των ατόμων με σπάνιους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, και των ατόμων που ζουν σε χώρες με χαμηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI), ο οποίος λαμβάνει υπόψη την υγεία, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο. Μεταξύ 2022 και 2050, ειδικότερα, οι περιπτώσεις καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν από 10,3 εκατομμύρια σε 19 εκατομμύρια, αύξηση δηλαδή της τάξεως του 84%. Επιπλέον, οι θάνατοι προβλέπεται να αυξηθούν από 5,4 εκατομμύρια σε 10,5 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 93%, με υπερδιπλάσια αύξηση για τους άνδρες ηλικίας 65+ ετών και όσους ζουν σε χώρες/περιοχές με χαμηλό και μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ygeiamou.gr