Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Κατά 40% αυξημένη εκτιμάται η φετινή ελαιοπαραγωγή

Η «ΥΧ» παρουσιάζει τις φετινές εκτιμήσεις της επερχόμενης παραγωγής του ίσως πιο εμβληματικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου. Γενική διαπίστωση αποτελεί ότι όλες οι περιοχές της χώρας εκτιμούν αύξηση των φετινών ποσοτήτων, συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. Ταυτόχρονα, με την εξαίρεση της Κρήτης, οι προσβολές από δάκο είναι περιορισμένες και η ποιότητα των καρπών εμφανίζεται υψηλή.

 Όπως γίνεται κατανοητό, οι ακόλουθες εκτιμήσεις θα επαληθευτούν, εάν οι καιρικές συνθήκες κυλήσουν ομαλά και δεν παρουσιαστούν τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Αν συγκρίνουμε το άθροισμα των εκτιμήσεων του σχετικού πίνακα με τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε περίπου στους 235.000 τόνους, καταγράφεται μια αύξηση που υπερβαίνει το 40%. Οι εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ έχουν ως εξής:

Οι υψηλές πτήσεις του δάκου φοβίζουν τους Κρητικούς

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν, σε γενικές γραμμές, οι ΔΑΟΚ του νησιού για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, λόγω δάκου από τη μία και ανθοφορίας από την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμμανουήλ Φιλίππου, υπεύθυνος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Ηρακλείου αναφέρει ότι «αναμένονται 50.000-55.000 τόνοι, εκτίμηση πολύ καλύτερη από την περυσινή, αλλά δεν ξέρουμε αν θα εξελιχθεί έτσι, βάσει του πώς θα καταλήξει η χρονιά σχετικά με τον δάκο. Υπενθυμίζεται ότι η περυσινή παραγωγή είχε φτάσει τους 35.000 τόνους».

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στη μη ομαλή πορεία των ψεκασμών λόγω καιρού, αλλά και στην αργοπορημένη άφιξη φαρμάκων: «Θα προτιμούσαμε να έχουμε τα φάρμακα στην ώρα τους και όχι, όπως κάθε χρόνο, στο τέλος της χρονιάς. Κάνουμε το πρόγραμμα με τα περυσινά και με την προμήθεια της περιφέρειας. Αν τα είχαμε στην ώρα μας, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ακόμα μία δραστική».

Σύμφωνα με τη Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Χανίων, η παραγωγή εκτιμάται στους 25.000 τόνους ελαιολάδου, έχοντας κλείσει πέρυσι στους 23.000 τόνους. Επιπλέον, οι φετινές χαμηλές βραδινές θερμοκρασίες, η υγρασία και η έλλειψη καύσωνα ευνόησαν την εμφάνιση δάκου: «Έχουμε αρκετούς πληθυσμούς στις παγίδες. Δεν έχουμε εμφανή μεγάλη προσβολή από δάκο στον καρπό ακόμη, αλλά κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι το τέλος». Για την ποιότητα σημειώνει: «Είμαστε πολύ καλά, ψεκάζουμε με καλά φάρμακα».

Από την πλευρά της, η Μαρία Φουντή, διευθύντρια της ΔΑΟΚ Λασιθίου, δηλώνει ότι την περίοδο 2022-2023 η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται στους 22.000 τόνους, από τους περυσινούς 11.500, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι «κατά τον μήνα Ιούνιο οι κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας υποβοήθησαν την ανάπτυξη του ελαιοκάρπου». Ωστόσο, η «ιδιαίτερα μεγάλη δακοχρονιά», η οποία, ουσιαστικά, ξεκίνησε από τον Ιούλιο και έπειτα, ελλοχεύει τον κίνδυνο χαμηλής παραγωγής, «εκτός και αν εκπλήξουν τα φαινόμενα».

Στο Ρέθυμνο, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 8.000-10.000 τόνων, περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια, παρά την ομαλή ολοκλήρωση των ψεκασμών και παρά «την από κάθε άποψη διαφορετική χρονιά και ως προς την πρωιμότητα και ως προς τις συνθήκες παραγωγής το καλοκαίρι», το γεγονός ότι παραμένουν υψηλοί οι πληθυσμοί προκαλεί ανασφάλεια σχετικά με τα ακριβή τελικά αποτελέσματα, δηλώνει στην «ΥΧ» η Ευθυμία Βυδάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Ρεθύμνου.

Υψηλή ποσότητα και διψήφια ποσοστά αυξήσεων προβλέπουν στην Πελοπόννησο

Μια καλή χρονιά αναμένεται να είναι το 2022 για τους ελαιοκαλλιεργητές στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η Δήμητρα Δημητρούλια στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα μίας καλής χρονιάς. Οι εκτιμήσεις μας, προσώρας, δείχνουν παραγωγή 40.000 τόνων ελαιολάδου. Η εκτιμώμενη αύξηση είναι της τάξεως του 20% και όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο ποιότητας», ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον δεύτερο ψεκασμό.

Επίσης, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, τα ποσοστά δάκου είναι σε μηδενικά επίπεδα. Η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι 27.000-28.000 τόνοι και η αύξηση 30%-35%, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά». Μάλιστα, στη Μεσσηνία γίνονται ακόμα εμπορικές πράξεις για τα αποθέματα της περασμένης χρονιάς, με την τιμή να κινείται από 3,60 έως 3,70. Στη συνέχεια, από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Ιωάννης Ράλλης τόνισε ότι «μετά από δύο χρονιές με μειωμένη παραγωγή, πάμε σε μία καλή χρονιά με μεγάλη παραγωγή που θα έχει πολύ καλή ποιότητα και, όπως φαίνεται, θα έχουμε 30.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή αύξηση της τάξης του 50%».

Όπως ενημερωθήκαμε, ακόμα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές πράξεις πώλησης ελαιολάδου και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκιάς που, τις τελευταίες μέρες, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, έδωσε ένα βυτίο στην τιμή των 4 ευρώ.

Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, μαθαίνουμε ότι μέχρι στιγμής η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, αλλά οι βροχές στα ορεινά του νομού και στη Νεμέα δημιουργούν προβληματισμό. Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μία άνοδος 15% περίπου στην παραγωγή ελαιολάδου και, τελικά, θα φτάσει τους 8.000 τόνους.

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η Αργολίδα, αφού, όπως δήλωσε από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας η Κωνσταντίνα Σπανού, «είναι σίγουρα πολύ καλύτερη χρονιά από την περσινή, αλλά περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις πρόσφατες βροχές που έπεσαν. Μέχρι τώρα βλέπουμε αύξηση της παραγωγής κατά 30%. Η Αργολίδα παράγει έως 15.000 τόνους ετησίως και σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα που θα είναι και η τελική».

Τέλος, από την Αρκαδία και ειδικότερα από την περιοχή της Νότιας Κυνουρίας, ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ, Μιλτιάδης Κρεμμύδας, από το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου, μας δήλωσε ότι η αύξηση θα είναι 60%-70% και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον δάκο.

των Ελένης Ριζάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

ΠΗΓΗ ρεπορτάζ “ΥΧ” από τις ΔΑΟΚ