Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Σύσσωμη κατακραυγή ενάντια στην απόφαση Γεωργαντά που στέλνει στο… απόσπασμα την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (pic΄s & video)

Στα “κάγκελα” όλοι οι παραγωγοί για την κατάσταση που αναδύεται γύρω από την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, αλλά και την Ελιά Καλαμών. Η απόφαση-χτύπημα στο πιο γνωστό brand της Ελλάδας προήλθε εκ των έσω από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διαδικασίες fast track και με μπόλικο πολιτικό εμπαιγμό, όταν άλλα διαβεβαίωνε τους φορείς στις μεταξύ των συσκέψεις. 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς δεν αφορά μόνον τα όσα σχετίζονται με τα (δήθεν)… στενά όρια της Μεσσηνίας όπως ορισμένοι εντέχνως επιχείρησαν να διαμορφώσουν, διαχωρίζοντας την Ελλάδα στα… δύο για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα… σχέδιά τους και τις πιέσεις τους, αλλά αφορά όλη την χώρα και όλους τους παραγωγούς μια και η κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να έχει όπως όλοι αναφέρουν καταστρεπτικές συνέπειες για το προϊόν “ναρκοθετώντας” το μέλλον της όποιας εδώ παραγωγής.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Οι φορείς σε απόλυτη συμπόρευση και με κοινό διακύβευμα την προστασία της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενότητας και βούλησης για να δώσουν τον αγώνα κατά της απόφασης Γεωργαντά που θα οδηγήσει… σε διάλυση το προϊόν.

Με τις τρίτες χώρες μετά το δικαίωμα απελευθέρωσης που τους δίνει απλόχερα ο Γεωργαντάς να… καπηλεύονται την ονομασία Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ να έχουν ήδη… ξεσαλώσει -χθες έγινε γνωστό πως Αιγύπτιος έστειλε μάλιστα και καταλόγους με τιμές της Ελιάς από την Αίγυπτο στους ντόπιους τυποποιητές!!!- οι αντιδράσεις κορυφώνονται. Στο αυτό το πλαίσιο εξελίχθηκε η ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας παρουσία όλων των φορέων, πολιτικών, αρχών και παραγόντων των οποίων οι απόψεις κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Ομόθυμα στρέφονται κατά της απόφασης Γεωργαντά και των όσων αυτή προκαλεί καθώς δυναμιτίζει αυτή τη στιγμή το ίδιο το προϊόν και το όποιο μέλλον του, με καταστρεπτικές συνέπειες και αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

“Στο Ιστορικό Δημαρχείο της Πόλης της Καλαμάτας σήμερα 07 Σεπτεμβρίου 2022 οι κάτωθι υπογράφοντες

Εκφράζουμε:

  • Την ομόθυμη αντίθεση μας στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να επικυρώσει την Υ.Α. Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Μια απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί Ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ε.Ε έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία “Καλαμάτα” (Kalamata Olives). Η ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δυο προϊόντα που έχουν την ονομασία της πόλης προέλευσης δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.
  • Την στήριξη μας στην ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλλει εδώ και δυο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης & την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της Υ.Α Απόφασης Αποστόλου.

Στην χορήγηση μεταβατικής περιόδου στην χρήση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ.

Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε που εξασφαλίζει την διαφοροποίηση της Ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων μας, θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης Υ.Α. Αποστόλου από τον νυν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο. Γ. Γεωργαντά.

Τέλος, δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων.”