Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν σύμφωνα με την Capital Economics

Τα υψηλά χρέη καταδικάζουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε χρόνια λιτότητας, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και τη Γαλλία όπως και το Βέλγιο να ακολουθούν, εκτιμά η Capital Economics, προειδοποιώντας ότι αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο οίκος αναλύσεων υπολογίζει ότι απαιτείται πολύ πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να μειωθεί το χρέος στον στόχο του Μάαστριχτ για 60% του ΑΕΠ.

Παρότι αναγνωρίζει ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το χρέος ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, εντούτοις η Capital Economics προειδοποιεί ότι το κενό ανάμεσα στα επιτόκια και την ανάπτυξη του ΑΕΠ –που αποτελεί βασική παράμετρο για τη δυναμική του χρέους- θα αυξηθεί περισσότερο στις χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, λόγω των φτωχών προοπτικών ανάπτυξης.

Capital Economics: Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν-1

Για να εκτιμήσει τη βιωσιμότητα των χρεών και την υγεία των δημόσιων οικονομικών των ευρωπαϊκών χωρών, η Capital Economics εξέτασε τρεις διαφορετικούς δείκτες:

1.       Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται για να διατηρηθεί ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ σταθερός.

Capital Economics: Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν-2

2.       Την έκταση της δημοσιονομικής σύσφιγξης που απαιτείται για να διατηρηθεί το χρέος σταθερό.

Capital Economics: Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν-3

3.       Το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται για να μειωθεί ο δείκτης του χρέους στον στόχο του Μάαστριχτ για 60% έως το 2050.

Capital Economics: Καταδικασμένη σε χρόνια λιτότητα η Ευρωζώνη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν-4

Από την «άσκηση» αυτή, η Capital Economics κατέληξε ότι η Ιταλία είναι η χώρα που αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί να εμφανίζει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, μόνο για να κρατήσει το χρέος της σταθερό. Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία θα χρειαστεί επίσης να συσφίξουν σημαντικά τη δημοσιονομική πολιτική τους. Και για να ρίξουν το χρέος στον στόχο του 60%, η Ελλάδα και η Πορτογαλία (των οποίων τα  χρέη βρίσκονται  αυτή τη στιγμή σε τροχιά σταδιακής πτώσης) θα χρειαστούν επίσης πολύ πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική.

Είναι όμως εφικτό μια χώρα σαν την Ιταλία να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% για 25 χρόνια για να ρίξει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη moneyreview.gr