TOP

Καταργούνται τα έντυπα προσλήψεων–αποχωρήσεων και καταστάσεων προσωπικού με το νέο “εργασιακό” – Όλες οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο

Σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων – αποχωρήσεων, στο ωράριο εργασίας και στις συμβάσεις του Σαββατοκύριακου (συμβάσεις κατά παραγγελία) επιφέρουν οι νέες εργασιακές ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός του μήνα από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, καταργούνται τα έντυπα για τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις αλλά και για τους πίνακες προσωπικού και στο εξής η κάθε πρόσληψη θα μπορεί να γίνεται αυθημερόν μέσω εφαρμογής που θα περιέχει τυποποιημένους τους όρους της πρόσληψης και θα αρκεί η αποδοχή τους από τον εργαζόμενο μέσω κινητού για την έναρξη της απασχόλησής του. Τα έντυπα προσλήψεων και αποχωρήσεων (Ε3, Ε5, Ε6) καθώς και το έντυπο για τις καταστάσεις προσωπικού (Ε4) θα καταργηθούν απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από το γραφειοκρατικό φόρτο που συνεπάγεται η συμπλήρωση και ανάρτηση των εν λόγω εντύπων στο σύστημα Εργάνη.

Στις αποχωρήσεις η διαδικασία θα απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο καθώς στη σχετική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για τον χαρακτηρισμό μιας αποχώρησης εργαζόμενου από θέση εργασίας ως οικειοθελούς, δεν θα απαιτείται να μεσολαβήσει ένα 10ήμερο όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα γίνεται αυτόματα με την αποδοχή προσυμπληρωμένης φόρμας από τον εργαζόμενο. Με το ισχύον καθεστώς για να θεωρηθεί η αποχώρηση ενός εργαζόμενου από μια επιχείρηση οικειοθελής θα πρέπει να παρέλθει ένα 10ήμερο από τη μη προσέλευσή του στο χώρο εργασίας, και μετά το 10ήμερο ο εργοδότης μπορεί να προβεί στην αντικατάστασή του με νέα πρόσληψη. Αν η πρόσληψη γίνει πριν το 10ήμερο, τότε ο οικειοθελώς αποχωρήσας εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση καθώς η αποχώρησή του θα θεωρηθεί ως καταγγελία σύμβασης.

Με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις θα ξεμπλοκάρουν και οι συμβάσεις κατά παραγγελία οι οποίες κατά βάση είναι συμβάσεις που θα συνάπτονται για απασχόληση μια δυο ή τριών ημερών και για καθαρά έκτακτες ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Κώστα Κατίκου στο δημοσίευμα του www.capital.gr πατώντας ΕΔΩ